Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Správna rada Úradu pamäti národa zasadla bez predsedu. Krajňák sa zúčastnil už iba ako člen
Zdielať na

Správna rada Úradu pamäti národa zasadla bez predsedu. Krajňák sa zúčastnil už iba ako člen

BRATISLAVA / Správna rada Ústavu pamäti národa (ÚPN) v piatok rokovala za zatvorenými dverami už bez svojho predsedu. Doterajší predseda Ondrej Krajňák sa v pondelok vzdal svojej funkcie, keďže nesúhlasil s novelou zákona o ÚPN. Tá podľa neho celkom oklieštila kompetencie pre funkciu predsedu. Program rokovania nebol vopred známy. O čom rozprávali zisťoval reportér TV JOJ Anton Adamčík

Správna rada ÚPN rokovala za zatvorenými dverami viac ako hodinu. Novinárom vopred neoznámili tému rokovania. Nedalo sa vylúčiť ani to, že dôjde k voľbe nového predsedu. Nakoniec sa ukázalo, že nie, keďže taký návrh nepadol. 

"Hlavným bodom bolo poverenie podpredsedníčky Slovenskej republiky, aby od dnešného dňa vykonávala činnosti, ktoré súvisia s každodenným chodom," hovorí člen správnej rady Martin Pekár. Rokovania sa zúčastnili siedmi z deväťčlennej rady, medzi nimi aj jej odstúpený predseda. "Na začiatku som bol trošku zaskočený, že dostali sme istý dokument do ruky, ktorý som ešte dopredu nevidel," hovorí Ondrej Krajňák, bývalý šéf úradu. 

Organizátori rokovania to zdôvodnili tým, že išlo o ojedinelú situáciu tesne po abdikácii predsedu kombinovanú čerstvo účinnou novelou zákona o ÚPN. Rovnako sa mu nepozdávalo, že rada poverila podpredsedníčku kompetenciami, čo môže byť v rozpore práve účinnou novelou. 

Správna rada ÚPN sa opäť stretne 21. novembra. Na programe majú rozpočet, plán činnosti a pokiaľ padne návrh, tak aj voľba nového predsedu. Ondrej Krajňák zostáva ako člen do konca volebného obdobia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy