Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Martin Machaj fotí kmene na pokraji vyhynutia, dostal sa aj medzi kanibalov
Zdielať na

Martin Machaj fotí kmene na pokraji vyhynutia, dostal sa aj medzi kanibalov

SLOVENSKO / Slovenský fotograf Martin Machaj sa dlhé roky pohyboval v spoločnosti najkrajších žien a mnohé z nich videl naozaj detailne. Patril k najžiadanejším módnym fotografom. Lenže tomuto svetu dal jedného dňa zbohom a namiesto predvádzacích mól sa vydal do divočiny. A namiesto večerného koktejlu s modelkami si tak doprial večeru s kanibalmi.

Fotograf Martin Machaj sa pohyboval 15 rokov v módnom biznise. Dostal sa do Paríža a do najdôležitejších časopisov. Cítil sa byť však vyhorený a chcel zmenu. Preto sa rozhodol pre netradičný krok a pripravil unikátny projekt Last Survivors, v ktorom sa rozhodol zdokumentovať exotické kmene, ktoré sú doslova na pokraji vyhynutia. Tie najextrémnejšie z nich zaradil do výstavy s názvom Creative Creatures.

"Chcel som spracovať projekt, ktorý by ma vnútorne napĺňal. Niečo, čo bude zaujímavé a neokukané. Preto som musel ísť do extrému. Sú to umelecké portréty extrémne žijúcich kmeňov s ktorými je aj extrémne ťažké spolupracovať," vysvetľuje Martin Machaj.

​​Tieto unikátne fotky rozprávajú príbeh z jeho ciest. Navštívil Amazonský prales, Keňu, Južný Sudán, Papua-Novú Guineu a ďalšie exotické miesta. Príprava takejto expedície je veľmi náročná. Išlo o uzavreté rezervácie, do ktorých sa ťažko vybavuje povolenie. Úrady sa snažia takto chrániť kmene, ktoré v týchto oblastiach žijú. 

"Keď sa do týchto kmeňov dostanete, musíte sa tam pohybovať s obrovskou pokorou a rešpektom k ich tradíciám a ich spôsobu života. Ľudskosť je jediná možnosť ako si k týmto ľudom nájsť cestu a aby som dokázal na fotografiách zobraziť ich príbeh a ich dušu," dodáva fotograf.

Večera s kanibalmi

Podľa Machaja je rýchlosť a efektívnosť jediná cesta, ako s takýmito ľuďmi môžete pracovať. Extrémne žijúci ľudia majú veľakrát intelekt malých detí a je extrémne ťažké s nimi urobiť štylizovanú fotografiu, keďže tomu nerozumejú. Niekedy mal na jednu fotku len jednu minútu.

Pri svojich cestách sa dostal aj do kmeňa kanibalov v Papue-Novej Guinei. "V roku 1976 v tejto krajine vláda zakázala kanibalizmus. Avšak zo svojich debát s domorodcami som pochopil, že ten kanibalizmus v nejakej forme stále funguje. Myslia si, že keď zjedia srdce alebo mozog nepriateľa, získajú jeho schopnosti," dodáva fotograf.

Pri fotení zažil aj nebezpečné situácie - uhryzol ho had aj pavúk a skončil v nemocnici s neurotoxínom v tele. V tomto projekte chce napriek tomu pokračovať.

Výstava

Fotky vznikali postupne od roku 2009 a teraz ich môžete vidieť aj na Slovensku. Výstavu Martina Machaja si môžete pozrieť v priestoroch Zoya Gallery na Ventúrskej ulici v Bratislave. Výstava trvá do konca októbra a uvidíte na nej 120 veľkoformátových fotiek z ciest Martina Machaja. 

Odborným garantom výstavy je Katedra etnológie a mimoeurópskych štúdii FF UCM, pod vedením doc. Kataríny Slobodovej Novákovej. 

Projekt Creative Creatures bude putovať aj mimo Slovenska - do Amsterdamu, do Prahy a ďalších miest, kde chce Martin Machaj ďalej šíriť myšlienku svojej výstavy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy