Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Lekári si vybojovali navýšenie platieb za výkony. O pacientov bude postarané
Zdielať na

Lekári si vybojovali navýšenie platieb za výkony. O pacientov bude postarané

BRATISLAVA / Klienti zdravotnej poisťovne Dôvera si môžu vydýchnuť. Hrozilo, že od dnešného dňa im bude uhrádzaná iba základná zdravotná starostlivosť. V tejto chvíli už nič také nehrozí.

Od prvého októbra nemalo s poisťovňou Dôvera podpísanú zmluvu asi 2000 ambulancií. Pacientom poistených v tejto poisťovni hrozilo, že budú mať preplatené iba akútne vyšetrenia. Po troch mesiacoch rokovaní si pacienti konečne môžu vydýchnuť.

Poisťovňa Dôvera a Zväz ambulantných poskytovateľov rokovali do neskorých večerných hodín. Obaja sa však napokon dohodli.

"Naši kolegovia budú od zajtra pokračovať ako keby boli v zmluvnom vzťahu. Čo je hlavne výborná informácia pre poistencov Dôvery a teda našich pacientov, že dostanú presne takú istú zdravotnú starostlivosť ako u iných lekárov, eventuálne u iných poisťovní," informoval prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár. 

Rokujú aj s inými

Lekári si vybojovali navýšenie platieb za výkony. "Je to paušálne o 5 percent na každý segment pre každého lekára," doplnil Kollár. 

Navýšenie platieb by malo začať platiť od 1.novembra avšak iba za podmienky, že štát naleje do systému 100 miliónov eur. "Predpokladám, že štát sa k tejto situácii postaví zodpovedne a do toho systému tak ako bolo avizované skutočne prispeje tou čiastkou 100 miliónov," myslí si hovorca poisťovne Branislav Cehlárik. 

"Budeme s pánom ministrom financií potom hovoriť ale tých peňazí bude dosť," reagoval minister zdravotníctva Tomáš Drucker. 

Zväz ambulantných poskytovateľov pred časom rokoval o podmienkach spolupráce aj so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Na výške platieb sa dohodli. Rokovania prebiehajú aj s Unionom, s ktorou sú zatiaľ zmluvy uzatvorené do konca marca budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy