Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Utečenci u nás byť nechcú. S transparentmi pred záchytným táborom požadovali slobodu
Zdielať na

Utečenci u nás byť nechcú. S transparentmi pred záchytným táborom požadovali slobodu

HUMENNÉ / Pred bránu záchytného tábora vyšli niekoľkí utečenci s transparentmi v rukách. Chceme novinárov, chceme slobodu, utečenci sú tiež ľudia - aj tieto slová boli na nich napísané.

Utečenci z Južného Sudánu sú v Humennom namiesto šiestich mesiacov už zhruba dva roky. Problém je v tom, že úrady zatiaľ nenašli krajinu, do ktorej by ich prijali.

"Predstavte si to. Sedíte za týmito múrmi v malej krajine. Už tu viac nechcem byť. Bez školy, bez budúcnosti," povedala jedna z protestujúcich.

"Stalo sa to, že krajina, ktorá ich mala prijať sa v poslednej fáze tohto procesu rozhodla, že ich nepríjme v rámci presídlenia," vysvetlila vedúca Medzinárodnej organizácie pre migráciu, Zuzana Vatráľová. Práve preto sa ich pobyt predĺžil zo šiestich mesiacov na dva roky. 

Títo ľudia nie sú žiadateľmi o azyl na Slovensku. U nás sú v rámci humanitárneho transferu. Ide o dohodu medzi naším ministerstvom vnútra, UNHCR a finálnou krajinou, kde by mali napokon putovať.

Naše orgány v súčasnosti vyberajú novú cieľovú krajinu, proces však môže trvať dlhšie. "Nie sme šťastní, necítime sa tu šťastne.Je nám jedno, kde pôjdeme, potrebuje len vlastný život a slobodu," uviedla jedna z utečenkýň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy