Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Istanbulský dohovor má riešiť domáce násilie, niektorí za ním vidia promo LGBT
Zdielať na

Istanbulský dohovor má riešiť domáce násilie, niektorí za ním vidia promo LGBT

SLOVENSKO / Ratifikácia Istanbulského dohovoru, ktorý má vyriešiť domáce násilie v Európe, sa stále odďaľuje. Ministerka spravodlivosti Žitňanská plánuje otvoriť odbornú diskusiu o tejto problematike. Organizácia za práva žien už spustila kampaň, v ktorej chce vyvracať mýty o dohovore.

Pod Istanbulský dohovor sa podpísalo 44 zo 47 krajín. Ratifikovalo ho iba 24 z nich. Naposledy tak urobilo v júli Nórsko. Slovenský parlament mal dohovor schváliť do roku 2013. Doteraz sa tak nestalo.

Odborníci na domáce násilie berú Istanbulský dohovor ako krok vpred, kedy sa o násilí začne viac hovoriť a prestane sa v spoločnosti tolerovať. Viaceré body v dohovore sa však nepáčia Slovenskej národnej strane.

LGBT versus násilie na ženách

"Nijako by sme v rámci toho nezlepšovali postavenie žien, ale skôr by sme museli zlepšovať postavenie LGBTI komunity," myslí si Jaroslav Paška z SNS.

"O tomto nie je Istanbulský dohovor. To je len nejaká ich fóbia, ktorá sa vždy zjavuje s akýmkoľvek ľudsko-právnym dokumentom, ktorý sa týka práva žien a ich detí," upozorňuje Katarína Farkašová z Aliancie žien Slovenska.

Z SNS prichádzajú šumy, že Istanbulský dohovor bude strana blokovať ako dlho sa bude dať. Aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská to vidí ako beh na dlhé trate. "Ja musím nájsť spôsob a formát na takýto typ diskusie, vidím to ako dlhodobú úlohu," hovorí ministerka spravodlivosti.

Pár rokovaní s odborníkmi na násilie na ženách už prebehlo. Zatiaľ bez úspešného konca. Medzinárodná sieť Žien proti násiliu tak spúšťa kampaň, ktorej cieľom je vysvetľovať o čom dohovor je. Verejný list adresujú predsedovi vlády, podpresedníčke vlády a ministerke spravodlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy