Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Z nemocnice sa vrátila s nákazou. Prišla o oko aj o nohu
Zdielať na

Z nemocnice sa vrátila s nákazou. Prišla o oko aj o nohu

KOŠICE / Pani Margita sa rozhodla zveriť do rúk odborníkov, ktorí jej mali vymeniť kolenný kĺb. Namiesto toho sa domov vrátila bez oka a bez nohy, a je odkázaná na pomoc opatrovateľky.

Bola to bežná operácia kolena, no aj napriek tomu mala dôchodkyňa po roku problémy s chôdzou a silné bolesti. Po mnohých vyšetreniach bol verdikt lekárov jasný: nozokomiálna nákaza. Liečba bola natoľko náročná, že sa na operačnej sále ocitla 17-krát. 

"Za to, že nemám nohu a oko poberám od štátu 18,50 eur," povedala pani Margita, ktorá je po zákroku odkázaná na pomoc opatrovateľky. Z týchto peňazí bola v šoku, a preto sa obrátila na úrady. "V tomto spomínanom prípade sme dodržali všetky potrebné postupy, čo nám uznal aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, odškodnením sa nezaoberáme," uviedla hovorky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Pani Margita sa preto chce obrátiť na súd, pretože si chce prerobiť dom tak, aby bola mobilná. 

Nozokomiálnou, inak povedané nemocničnou, nákazou je ohrozený takmer každý. "Táto nákaza bude vždy, nedokážeme ju stopercentn eliminovať a svetové štatistiky uvádzajú, že 6 - 10 % pacientov môže dostať túto nákazu, napriek všetkým opatreniam," vysvetlila Mária Grüllingová, predsedníčka Zdravotnej komisie Košického samosprávneho kraja. 

Lekári si musia pred operáciou dôsledne umývať ruky, na sále nepoužívať cudzie predmety a dôležitá je aj hygiena pacienta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy