Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na prehliadky nechodíme, s kazmi nie sme na tom najlepšie
Zdielať na

Na prehliadky nechodíme, s kazmi nie sme na tom najlepšie

BRATISLAVA / Ak ste už tento rok boli na zubnej preventívnej prehliadke, vedzte, že patríte medzi tých zodpovednejších Slovákov. Štatistiky totiž ukázali, že na preventívne prehliadky veľmi nechodíme a ani so zubnými kazmi na tom nie sme najlepšie. Ide však o celosvetový problém a európski odborníci spolu s našimi už prišli s odporúčaniami, ktoré by tento stav mohli zlepšiť.

Ak máte viac ako tri kazy v priebehu dvoch rokov, patríte medzi pacientov s vysokým rizikom kazivosti zubov. Takýchto pacientov pribúda po celom svete čoraz viac.

"Celosvetová situácia je taká, že vzhľadom na nesprávnu výživu, začína zubný kaz stúpať aj v krajinách, ktoré boli na tom veľmi dobre," informuje Neda Markovská, odborníčka MZ SR pre zubné lekárstvo. Vznikajú preto rôzne skupiny aliancií, ktoré sa snažia vzdelávať nielen lekárov ale najmä verejnosť a poukázať na to, aké dôležité sú aj preventívne prehliadky. Aj vďaka nim sa napríklad dajú včas odhaliť nádorové ochorenia v ústnej dutine.

"Nádorové ochorenia v ústnej dutine, čo sa týka výskytu v rámci EÚ, patríme k druhým najhorším," povedal prezident SKL Igor Moravčík. V prípade zubného kazu sa dá jeho tvorba obmedziť na minimum výživou s obmedzením cukru, dobrou ústnou hygienou a preventívnymi prehliadkami.

"Každá z krajín EÚ zaznamenáva sociálne nerovnosti vychádzajúce z príjmov obyvateľstva, ale to dieťa má hradené zo zdravotného poistenia celú starostlivosť," uviedla Markovská. Vo všeobecnosti je známe, že zuby treba čistiť aspoň dve minúty ráno a večer a rodič by ich mal dieťaťu dočisťovať ideálne do jeho deviatich rokov. Kefku treba meniť každé tri mesiace.

Jedným z národných odporúčaní je aj to, aby chodili deti na prehliadku už od jedného roka. "Pre deti od jedného roku sme zaujímaví skôr tým, že mu zasvietime svetielko, povozíme ho na kresle, to znamená, a odchádza bez nutného vyšetrenia a zvyká si na prostredie a nebojí sa ho v budúcnosti," vysvetľuje stomatologička Miroslava Ducková.

Ak si s dobrým úmyslom zvyknete umyť zuby ihneď po jedle alebo po tom, ako vypijete niečo sladké, radšej s tým počkajte aspoň pol hodinu.

"V ústnej dutine sa začína cukor rozkladať, vytvára sa kyslé ph a jeho následkom je polepltanie zubnej skloviny. Po tej sklovine ja behám zubnou kefkou, čiže to ako korčuľou keby som behala po ľade, čiže tú sklovinu poškodím," uviedla Ducková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy