Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vreckovky, vložky a aj celé prasa. Toto sa ukrýva pod našimi kanalizačnými poklopmi
Zdielať na

Vreckovky, vložky a aj celé prasa. Toto sa ukrýva pod našimi kanalizačnými poklopmi

BRATISLAVA / O tom, že v Londýne mestskú kanalizáciu upchala hora tukov zmiešaná s vlhčenými vreckovkami a špinou, sme písali. Teraz sa ale poďme pozrieť na podobné kuriozity pod slovenské kanalizačné poklopy. Vraj sa tiež máme čím "pochváliť" - tony vlhčených vreckoviek, dámskych vložiek, oleje, kosti, ale aj vianočné stromčeky a dokonca aj celé prasa.

Zmes vlhčených utierok, plienok, dámskych vložiek, stuhnutého oleja, špiny a rôznych chemikálií vytvoril obludnú 130-tonovú a 250-metrovú obludu, ktorá v Londýne nevedno prečo, navyše aj stvrdla.

"Slovenské vodárne a kanalizácie takýto rozsah stokárenskej katastrofy nezažili," informuje Miloslav Drtil z oddelenia enviromentálneho inžinierstva FCHPT STU. Podľa neho je to jednoznačne chyba kontroly kanalizačných úsekov, také niečo sa nenazbiera za pár dní. Čas zrejme hral dôležitú úlohu aj pri zatvrdnutí nánosu. "Londýn je v prímorskej oblasti, do kanalizácie sa mohli dostať aj morské vody obsahujúce vysoké koncentrácie vápnika, horčíka, ktoré spontánne vytvárajú rôzne uhličitanové zrazeniny," dodáva Drtil. 

Podobný proces poznáme, napríklad zatvrdnutie malty, keď vzniká uhličitan vápenatý. A to sa mohlo stať aj v Londýne. Ale aj my máme svoje kuriozity. Hygienické vložky, vlhčené vreckovky, stavebný materiál, kosti, zvyšky z jedál, handry. "Kuchynský olej a mastnota, to spôsobuje upchatie kanalizácie," vysvetľuje  Alexandra Maszayová z oddelenia PR a marketingu BVS.

V podstate okrem toaletného papiera by sme do záchodovej misy nemali hádzať alebo vylievať nič. Ďalšie zaujímavosti sa dostávajú do kanalizácie z ciest - kusy nábytku, stoličky, plastové fľaše. "Kuriozitou bol vianočný stromček alebo prasiatko," dodáva Maszayová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy