Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Svätej omše pri príležitosti sviatku patrónky Slovenska sa zúčastnil aj prezident a politici
Zdielať na

FOTO: Svätej omše pri príležitosti sviatku patrónky Slovenska sa zúčastnil aj prezident a politici

ŠAŠTÍN / Viac ako 40 tisíc ľudí dnes navštívilo pútnicke miesto v Šaštíne aby sa zúčastnilo pestrého programu spojeného so slávnostnou svätou omšou pri príležitosti sviatku sedembolestnej panny Márie. Tohto roku prvé miesta v laviciach obsadili aj bývalý a súčasný prezident Slovenskej republiky, predseda parlamentu i niektorí ministri. Na známe pútnické miesto prišlo aj tristo slovenských pútnikov z Rumunska.

Hlavným celebrantom svätej omše bol prešovský arcibiskup Ján Babjak. Na svätej omši boli prítomní aj prezident Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko, viacerí ministri a poslanci. Babjak uviedol, že všetci nepriatelia cirkvi dobre pochopili, že mariánsky kult je jej silnou oporou, preto ho chceli odstrániť. ,,Ak si náš národ aj do budúcnosti uchová hlbokú mariánsku úctu, obstojí, a to vo všetkých ťažkých skúškach sekularizmu, konzumizmu a praktického materializmu, ktoré oberajú človeka o slobodu ducha,“ dodal.

Vyvrcholením národnej púte, ktorá sa koná v Šaštíne, bola svätá omša za účasti slovenských biskupov. "Je pravdou, že mnohí sa naháňajú za luxusom a dajú prednosť dovolenke ako by mali mať viac detí," uviedol prezident Kiska po kázni. 

Kázeň sa páčila aj predsedovi národnej rady Andrejovi Dankovi: "Som rád že som si vypočul kázeň. Pred kritikou sa treba pozrieť na seba a ak je kritika opodstatnená a konštruktívna treba ju prijať."

Šaštín je starobylým pútnickým miestom. V roku 1564 dala Angelika Bakičová, manželka grófa Imricha Czobora, majiteľa šaštínskeho panstva, zhotoviť sochu Sedembolestnej ako splnenie sľubu za vypočutie v rodinných trápeniach. V roku 1733 vyšli s iniciatívou postaviť pútnický chrám a kláštor paulíni. Chrám slávnostne posvätili v roku 1764. Pápež Pavol VI. svätyňu v roku 1964 povýšil na baziliku minor.

Prvá zmienka o sviatku Sedembolestnej Panny Márie pochádza z roku 1412, keď sa spomenula na cirkevnom sneme v Kolíne nad Rýnom. Pre celú cirkev ho ustanovil až pápež Benedikt XIII. V roku 1727 a zároveň povolil, aby sa Panna Mária Sedembolestná uctievala ako patrónka Slovenska. Slováci k nej oddávna prechovávali osobitnú úctu a dôveru v trápeniach. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy