Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mobil má väčšina žiakov na základnej škole. Podľa psychológa je to v poriadku
Zdielať na

Mobil má väčšina žiakov na základnej škole. Podľa psychológa je to v poriadku

BRATISLAVA / Viacerí učitelia nie sú nadšení, keď vidia mobilné telefóny v rukách svojich žiakov. Odvádzajú totiž pozornosť a žiaci ich majú často zapnuté aj počas vyučovania. Deti dnes počas vyučovanie držia mobily v ruke častejšie, ako školskú kriedu.

Žiaci s nadšením a iskrou v očiach dvíhajú ruky, keď je reč o mobile. S hrdosťou sa pochvália, aký model vlastnia. Na školách sa mobil v rukách žiakov zžil ako krieda na tabuli. Sledujú videá, hrajú sa, píšu správy alebo sa fotia. Vo všeobecnosti je ale vo vyhláške ministerstva školstva, že sa mobil počas vyučovania nesmie používať. "Triedny učiteľ musí komunikovať s rodičmi, že jednoducho nie je prípustné, aby tomu dieťaťu ten telefón cez vyučovanie zvonil," hovorí riaditeľka základnej školy Ostredková v Bratislave, Erika Drgoňová.

Dnes už si zvonenie stlmíte stlačením jediného tlačidla, no predsa len, ak by mobil spustil melódiu dva, tri, štyrikrát, za vyzváňanie má učiteľ právo dať aj dvojku zo správania. Čo by ale pre žiaka bolo zrejme najväčším trestom, nemusí byť zvyšok dňa online. "Učiteľ mu môže mobilný telefón aj zadržať a pre mobilný telefón už musí prísť priamo jeho zákonný zástupca," povedala Ivana Skokanová, hovorkyňa ministerstva školstva.

Niektoré deti majú mobily dovolené z toho dôvodu, aby si poznámky nemuseli opisovať, ale mohli si ich odfotiť. Aj domáce úlohy posielajú neraz učiteľom cez mail. Z pohľadu školského psychológa je mobil veľmi dobrý služobník na to, aby deti a ich rodičia mohli byť celý deň v kontakte. "Je dôležité v dnešnej dobe sa rýchlo spojiť, lebo naozaj sa to mení. Môže prísť o niečo neskôr, preto by som aj odporúčal, aby ho deti mali," hovorí Michal Hacaj, školský psychológ. Väčšina detí potvrdzuje, že práve pre kontrolu ich pohybu im rodičia mobilný telefón dali. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy