Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
SNS už prezradila meno novej ministerky školstva. Bude ňou Martina Lubyová
Zdielať na

SNS už prezradila meno novej ministerky školstva. Bude ňou Martina Lubyová

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Novou ministerkou školstva má byť bývalá riaditeľka Prognostického ústavu SAV Martina Lubyová. Agentúre SITA to potvrdili viaceré zdroje z prostredia vládnej koalície.

Andrej Danko pred pár dňami tvrdil, že má vybraných päť mien a predsedníctvo SNS v pondelok vyberie charizmatickú osobnosť, ktorá dokáže napĺňať a spájať požiadavky odborných kruhov, tretieho sektora, vysokých škôl, akademickej obce a médií. Stala sa ňou bývalá riaditeľka Prognostického ústavu SAV Martina Lubyová. Nie je političkou ani krízovou manažérkou, je z prostredia Slovenskej akadémie vied, študovala právo, ekonomiku aj biochémiu, má bohatý životopis a veľké skúsenosti zo zahraničia. Aktuálne je zástupkyňou riaditeľky Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Danko tvrdil, že nechce za ministrov členov strany, pretože chcel oddeliť politickú a manažérsku zodpovednosť ministrov a zároveň si je vedomý rizík z minulosti.

K novej funkcii Martiny Lubyovej sa vyjadril aspoň jej známy otec, fyzik a bývalý šéf Slovenskej akadémie vied, ktorý verí že jeho dcéra pomôže napredovať školstvu aj vede. Funkciu vraj zvládne aj vďaka pracovným skúsenostiam. Prečo a kedy sa rozhodla vziať funkciu ministerky povedať nevedel. "Už môžem svoje otcovské pocity nechať plynúť, je to veľmi ťažký rezort," hovorí Štefan Luby, otec novej ministerky školstva. Funkciu vraj určite zvládne. "Strávila 2 rokov v zahraničí, bola vedúcou medzinárodného úradu práce, zasiahla do najvyšších vrstiev OSN, až po Generálneho sekretára," vymenúva funkcie svojej dcéry profesor Luby. 

Ako avizoval premiér Robert Fico cez víkend, v stredu ráno by ju mal do funkcie na jeho návrh vymenovať prezident Andrej Kiska. Lubyová je nominantkou SNS, vo funkcii nahradí Petra Plavčana, ktorý abdikoval 31. augusta po škandáloch s prideľovaním eurofondov na vedu súkromným firmám. Dočasne viedla rezort ministerka pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú. 

Súvisiace články