Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za posledných 10 rokov máme 8 ministrov školstva. Meno nového sa dozvieme čoskoro
Zdielať na

Za posledných 10 rokov máme 8 ministrov školstva. Meno nového sa dozvieme čoskoro

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na Slovensku sa ministri školstva menia ako na bežiacom páse a tak sa stáva, že takmer každý školský rok otvára iný minister. Aj preto to má SNS zložité, nájsť naozaj odborníka a skúseného manažéra, ktorý by bol ochotný sadnúť si na stoličku ministra školstva s vedomím, že sa pokúsi o zmeny no možno už o rok ho bude striedať nový minister. Meno nového ministra by sme sa mali dozvedieť zrejme začiatkom budúceho týždňa.

September 2013 - školský rok otvára minister Čaplovič, september 2014 minister Pellegrini, september 2015 minister Draxler, september 2016 minister Plavčan a v septembri 2017 riadi rezort ministerka Matečná. "Životnosť jedného ministra školstva na Slovensku je rok aj štvrť. Pritom je to rezort, ktorý vyžaduje dlhodobú koncepciu," hovorí komentátor týždenníka Trend Marián Leško.

Kým jeden zavádzal povinné náboženstvo, ďalší chcel presadiť v školách jogu, ďalší sa staral o to, čo má visieť triedach. Zdá sa, že najväčší odtlačok v školstve zanechala Mária Terézia. "Tú zmenu poznáme aj pod tézou, že škola je politikum," povedala Daniela Vaněková, riaditeľka Múza školstva a pedagogiky.

Prvé vlastné ministerstvo školstva má Slovensko od roku 1970. Nájsť niekoho na post ministra školstva sa ironickým inzerátom pokúšal aj poslanec Miroslav Beblavý. "Podmienkou je predpokladaná schopnosť udržať sa vo funkcii aspoň jeden školský, ideálne aj kalendárny rok," napísal. A pritom recept na prosperujúce školstvo bez ohľadu na to, ako sa volá minister ktorý je práve vo funkcii je jednoduchý. Pripraviť s opozíciou i koalíciou dlhodobú víziu, nadstrannícky dokument, ku ktorému sa zaviažu všetci. "Niečo, čoho by sa držali všetci ministri, ktorí by išli za sebou. Vlády by sa striedali, ale koncepcia budovania, rozvíjania školstva by zostávala," dodáva Leško. 

Súvisiace články