Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Volkswagen zvyšuje pracovné miesta. Prilákať chce ľudí z východného Slovenska
Zdielať na

Volkswagen zvyšuje pracovné miesta. Prilákať chce ľudí z východného Slovenska

BRATISLAVA / Nezamestnanosť na Slovensku láme historické rekordy. S príchodom nových automobiliek sa však ukázalo, že viacerým závodom chýba kvalifikovaná pracovná sila. Domáce zdroje očividne vysychajú. Zamestnávatelia preto stále častejšie siahajú po pracovníkoch zo zahraničia.

Suchoty v oblasti kvalifikovanej pracovnej sily oznámil aj najväčší zamestnávateľ na Slovensku - automobilka Volkswagen. Len v prvom polroku prijali 400 nových pracovníkov. V tomto tempe chce pokračovať ďalej. "Veríme a tvrdo na tom pracujeme, aby sme do konca roka obsadili ďalších tisíc miest," uviedol Rald Sacht, predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia. 

Napriek vzdelávacím programom a systému odmeňovania je pravdepodobné, že spoločnosť bude musieť zháňať zamestnancov aj v zahraničí. "Nebudem konkretizovať, o ktoré krajiny ide. Vedieme rokovania a pripravujeme plán B. Ak by sa nám nepodarilo nájsť dostatok slovenských pracovníkov, pristúpime k plánu B," uviedol Sacht. Aj vzhľadom na administratívne prieťahy a kultúrne rozdiely sú však voľbou číslo jeden naďalej Slováci.

Automobilka by rada prilákala aj ľudí z východného Slovenska, no potrebuje pomoc vlády, najmä v otázke infraštruktúry a flexibility pracovnej sily. Presvedčiť by ich mala dotovaná doprava, ubytovne a perspektíva dlhodobej práce. "Nechceme našim konkurentom brať pracovníkov, ale radi by sme využili potenciál stredoškolákov a vysokoškolákov. Okrem toho, stále máme v regióne 4 až 5 % nezamestnaných," uvádza Sacht.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy