Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister zdravotníctva avizuje zmeny pri obhliadkach mŕtvych
Zdielať na

Minister zdravotníctva avizuje zmeny pri obhliadkach mŕtvych

BRATISLAVA / Televízia JOJ už druhý mesiac sleduje problémy Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou so zabezpečovaním prehliadok mŕtvych ľudí. Desiatky lekárov prestali prehliadať mŕtvoly a pozostalí aj polícia musia častokrát čakať aj šesť hodín. Ministerstvo ale predstavilo novelu zákona, ktorá má problém vyriešiť tak, aby mŕtvych neprehliadali lekári, ktorí musia liečiť pacientov v ambulanciách.

Podľa informácií TV JOJ z lekárskeho prostredia, sa už dvanásť rokov na Slovensku vykonáva prehliadka mŕtvych na Slovensku.

Ministerstvo zdravotníctva chystá v tomto prípade zmeny. "Otvárame to na báze dobrovoľnosti. Uvedomujeme si, že máme problém so všeobecnými praktickými lekármi aj z hľadiska veku aj ich dostupnosti," uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

"Nebudeme ich tlačiť do niečoho, v čom sa necítia komfortne. Netvrdím, že sa niektorí neprihlásia ale dávame možnosť aj ostatným špecializáciám," dodal Drucker.

Podľa ministerstva zdravotníctva sa tento proces obhliadky mŕtvych zrýchli. Televízia JOJ sleduje obhliadky mŕtvych na Slovensku, najmä na Považí, dva mesiace. Tam čakajú pozostalí aj viac ako päť hodín. "Do dvoch hodín by mal byť zabezpečený lekár. Tieto podmienky si bude úrad dohadovať priamo s organizátorom," dodal Drucker.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško, reportáž uvidíte v Novinách o 19:30.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy