Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Odložte cesty k Jadranu, radí dopravný konzultant
Zdielať na

Odložte cesty k Jadranu, radí dopravný konzultant

BRATISLAVA / Ak sa v najbližších hodinách chystáte na dovolenku k "slovenskému moru" do Chorvátkska, okrem plaviek a uterákov sa vyzbrojte aj poriadnou dávkou trpezlivosti. Tento víkend je totiž jedným z najvyťaženejších počas dovolenkovej sezóny.

Prelom júla a augusta býva pre dovolenkárov cestujúcich k slovenskému moru tým najhorším. Vrcholí letná sezóna a v niektorých krajinách začínajú prázdniny a celozávodné dovolenky. Na slovenských hraniciach Jarovce - Kitsee bola situácia okolo obeda pokojná. Slovákov ale čaká do Chorvátska pomerne dlhá cesta. Ako býva zvykom, zlá situácia býva na hraničných priechodoch krajín, cez ktoré prechádzame.

"Spomaľuje to hlavne kontrola občianskych a pasov," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch. Ak sa už preštrikujeme cez všetky hraničné priechody, najväčším problémom býva veľká mýtnica pri Záhrebe, kde sa zlievajú hlavné dopravné tepny z Rakúska, Slovinska ale aj Maďarska. A tam si vodiči môžu postáť aj niekoľko hodín bez pohnutia.

"Odporúčam pri Záhrebe odbočiť na mýtnicu označovanú ENC, dá sa tam platiť kreditnou alebo debetnou kartou a vyhnete sa tak niekoľkokilometrovej kolóne a ušetríte doslova hodiny," pokračuje Palesch. Ideálna trasa cez tento víkend asi neexistuje, no dlhoročný dopravný konzultant radí využiť cestu cez Maďarsko.

Ak ste sa ešte predsa len nevybrali k Jadranu, dobre si svoju cestu rozmyslite. "Odporúčam doma v pokoji počkať a ak je to možné, tak odísť až v utorok, stredu, keď sa situácia upokojí," povedal Palesch. Isté je, že cez víkend sa vyhnúť kolónam bude prakticky nemožné a určite tomu neprispeje ani fakt, že v Maďarsku sa konajú preteky Formuly 1 na známom Hungaroringu, kde budú smerovať tisícky fanúšikov z okolitých krajín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy