Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odtiahli im auto hoci majú doklad o zdravotnom postihnutí. Avšak nie správny
Zdielať na

Odtiahli im auto hoci majú doklad o zdravotnom postihnutí. Avšak nie správny

BRATISLAVA / Manželia z Austrálie precestovali polovicu sveta, no nikde nezažili to, čo sa im stalo na Slovensku. Žiaľ, nič príjemné. Policajti nariadili odtiahnuť ich auto z miesta pre invalidov napriek tomu, že bolo auto riadne označené a mali aj parkovací preukaz.

Manželia z Austrálie pricestovali na Slovensko, aby navštívili svoju rodnú krajinu. Pred nákupným centrom zaparkovali na mieste pre zdravotne postihnutých. Do pol hodiny im však auto dala odtiahnuť policajná hliadka. 

Imrich Szabó, majiteľ odtiahnutého auta hovorí, že príslušník SBS bol svedkom toho, ako polícia nariadila odtiahnutie. Celý problém je v tom, že sa parkovací preukaz jeho manželky od toho slovenského líši. Má iné vyhotovenie a iný popis, napriek tomu jasne znázorňuje, že ide o zdravotne postihnutú osobu. "Je to kartička, ktorú som dostala na operované kolená, priamo na národnom výbore," tvrdí pani Elena. Ďalšie kartičky, s ktorými sa mohla preukazovať napríklad na letiskách, dostala od svojho lekára. 

To však slovenská policajná hliadka neakceptovala. Napriek tomu polícia tvrdí, že postupovali v súlade so zákonom, keďže parkovací preukaz nebol taký, ako hovorí zákon o cestnej premávke. "Tento zákon sa odvoláva na Viedenský dohovor a ten zabezpečuje to, že rôzne doklady, ako aj medzinárodné vodičské preukazy, sú akceptované na Slovensku," vysvetľuje Tibor Köböl, podpredseda Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím.

Austrália však Viedenský dohovor nepodpísala, a tak parkovací preukaz pre zdravotne postihnutých u nás nemôže byť akceptovaný. Vzniká tu teda otázka, do akej miery môže byť invalid zo zahraničia rukojemníkom zákonov a medzinárodných dohôd. 

Jediným morálnym konaním policajtov bolo nakoniec to, že priestupok vyriešili len napomenutím, bez pokuty. Lenže sumu 99 eur za odťah vozidla, museli zaplatiť tak či tak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy