Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záujem mladých o prácu v zdravotníctve je extrémne nízky
Zdielať na

Záujem mladých o prácu v zdravotníctve je extrémne nízky

BRATISLAVA / Podľa ministerstva čísla ukazujú, že záujem mladých o prácu v zdravotníctve je extrémne nízky. Komora sestier a pôrodných asistentiek súčasný stav nevidí ružovo. Vyzýva preto Ministerstvo zdravotníctva k urýchleným krokom. Inak sa nebude mať kto o pacientov postarať.

Na Slovensku je registrovaných viac ako 42 tisíc sestier a pôrodných asistentiek. Z toho iba 718 sestier vo veku od 22 - 24 rokov. Už dnes nám podľa Ivety Lazorovej, prezidentky Komory sestier a pôrodných asistentiek, chýba na Slovensku 12 tisíc sestier. 

Na našu nepriaznivú budúcnosť upozorňuje komora sestier už niekoľko rokov. "Uvedomujeme si, že v posledných rokoch nemali ľahké podmienky. Snažíme sa túto situáciu zmeniť a postupne pracujeme na krokoch tak, aby sestry mali lepšie podmienky," uvádza hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Podľa sestier ale v našej krajine nemajú vôbec priaznivé podmienky, často sa totiž starajú aj o dvojnásobne viac pacientov. Mladých študentov na praxi to odrádza. "Vyvzdelávame sestry, ktoré odídu do zahraničia. Mladí ľudia si uvedomujú svoju cenu a svoje kvality," hovorí členka rady Zuzana Haladová.

V Rakúsku dnes pracuje asi 50 až 60 tisíc slovenských sestier a opatrovateliek. Jedným z dôvodov je aj lepšie platové ohodnotenie. "Sestry majú zákonom stanovené zvyšovanie platov v pravidelných intervaloch. Prácu sestier si vysoko vážime a pripravujeme ich odmeňovanie aj na základe princípu zásluhovosti," bráni sa ministerstvo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy