Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tornádo neďaleko Slovenska. Zabilo 35 ľudí
Zdielať na

Tornádo neďaleko Slovenska. Zabilo 35 ľudí

BRATISLAVA / Tornádo neďaleko nášho územia naposledy vyčíňalo 11. júla 1916. Vzdialené bolo od Slovenska iba 40 kilometrov. Vtedy po sebe zanechalo obrovskú spúšť. Najmenej 35 mŕtvych, 110 ťažko zranených a, pochopiteľne, aj veľké materiálne škody.

"Vtedy tornádo smerovalo do obytnej oblasti, preto zomrelo tak veľa ľudí," vysvetľuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Pondelkové tornádo sa vyhlo obývaným častiam, ale narobilo problémy v letovej doprave, pretože sa nachádzalo priamo nad letiskom. "Na to, aby vzniklo tornádo, potrebujeme supercelu. Je to jediná búrková bunka, ktorá je tak rozsiahla, že žije vlastným životom. Začína sama rotovať okolo zvislej osi. Keď sa dotkne zemského povrchu a začína rotovať a presúvať sa," opisuje Jarošová. Silu tornáda uvádzame vo Fujitovej stupnici, pričom najsilnejšie je F5 a najslabšie F0. To, ktoré sa v pondelok prehnalo Schwechatom bolo na rozmedzí F1 a F2. "Rakúski meteorológovia tvrdia, že sa pohybovalo rýchlosťou 180 km/h. Môže strhávať strechy, krytiny," hovorí meteorologička. 

Sociálne siete zaplavili medzi štvrtou a piatou poobede stovky snímok tornáda z tesnej blízkosti letiska Schwechat. Silná búrka, ktorej súčasťou bolo aj tornádo, sa neskôr posunula na severovýchod, po príchode nad územie Slovenska však už nebola tak nebezpečná. 

Ako informuje na svojej internetovej stránke rakúsky denník Kurier, na rakúskom území neboli zaznamenané žiadne obete, zranenia ani nadmerné škody. Úrady zaskočeným občanom vysvetľujú, že tornádo je tak rýchly jav, že sa dá predpovedať len veľmi tesne pred jeho vytvorením.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy