Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pohroma na pobreží Jadranu. Vietor so sebou bral lode
Zdielať na

Pohroma na pobreží Jadranu. Vietor so sebou bral lode

UMAG / Pohroma postihla dovolenkujúcich na pobreží Chorvátska. V noci sa viacerými letoviskami prehnala silná smršť, ktorá vystrašila turistov.

Dominka trávila začiatok leta v Umagu. Po uplynulej noci musela s viacerými opustiť kemp. Okolo ôsmej večer začalo pršať. Spočiatku to vyzeralo na nevinný dážď, môžno slabšiu letnú búrku. "V tom zosilnel vietor natoľko, až bral so sebou niekoľko desiatok stromov, prístrešky návšteníkov, strechy ba dokonca aj lode a autá a zanechal po sebe katastrofickú spúšť. Zvonku bolo počuť krik pomóc a plač. Naše veci sme si ponachádzali o 200 metrov ďalej. V poslednej chvíli sme sa skryli do karavanu, v tom sa na nás zrútil prístrešok spred karavanu, odpojilo celú kempingovú oblasť od elektriny a hrozilo nám prevrátenie," opisuje Slovenka.

Situácia bola pre Dominiku s priateľmi o to kritickejšia, že spolu s nimi dovolenkovala aj pacientka trpiaca na terminálne štádium ALS - chorobu motoneurónov. Žena musí byť na pristrojoch a je odkázaná na elektrinu. "Našťastie sme mali externé zdroje pre pacientku a nikomu sa nič nestalo. Podľa mojich informácii, má orkan vyčíňať aj dnes v noci, takže sme boli bohužiaľ nutení ukončiť dovolenku a vrátiť sa naspät," dodáva.

Počasie vyčíňalo na vo viacerých oblastiach. Podľa miestnych zdrojov, odborníci  situáciu v okolí Hvaru nazvali meteorologickým cunami. Vietor chvíľami dosahoval rýchlosť nad 100km/h. Slovinci vydali červené upozornenie na vlny, počas prílivu a odlivu. To znamená, že je na niektorých miestach zákaz kúpania sa a vstupu do mora. Podľa meteorológov sa dovolenkujúci pri Jadrane nemusia obávať, že by ich počasie v najbližších dňoch podobne prekvapilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy