Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Veľké gesto: Študenti prerobili deťom v nemocnici izby a kúpeľne
Zdielať na

Veľké gesto: Študenti prerobili deťom v nemocnici izby a kúpeľne

BRATISLAVA / Teraz vám predstavíme partiu úžasných mladých ľudí, vysokoškolákov, ktorí svoj voľný čas namiesto zábavy venujú niečomu oveľa ušľachtilejšiemu. Pôvodne mali v pláne len urobiť koncert na začiatok školského roka pre svojich spolužiakov. Po veľkom úspechu a s peniazmi zo vstupného sa rozhodli urobiť niečo navyše. Dali hlavy dokopy, zúročili vedomosti zo školy a priložili ruku k dielu. A dnes vďaka ich projektu Stavbárske srdce môžu deti, ktoré majú choré srdiečka prežiť dni a niekedy aj týždne či mesiace v nemocnici v nových zrekonštruovaných izbách.

"Boli tu staré hliníkové okná, ktoré v zime netesnia. Je tu zima a v lete naopak veľké teplo. Miestnosti sú neklimatizované. Pôvodné podlahy, hygienicky nevyhovujúca kúpeľňa," uviedol primár oddelenie Detskej kardiochurgie Matej Nosáľ.

Vysokoškoláci využili to, čo sa v škole naučili. "Mojou úlohou bolo to naprojektovať. Dať vstupné informácie do toho. Aký bude rozpočet, aký materiál bude treba a ako to bude vyzerať," uviedol Lukáš Poctavek, študent STU a člen OZ Stavbárske srdce.

Výťažok z koncertu na rekonštrukciu za 16 000 eur nestačil a tak obehali firmy a tie im pomohli s materiálom a niektorými stavebnými prácami. "Ukradli si zo svojho voľného času, čo je takisto veľmi milé a s veľkou vervou a radosťou sem prišli a pracovali od búracích prác až po rekonštrukčné práce," dodáva primár oddelenia.

Všetko zvládli za 5 týždňov a na dobrovoľnú brigádu si vybrali naozaj obdivuhodný termín. "My sme to nastavili aj túto rekonštrukciu aj rekonštrukciu kúpelne minuloročnú na skúškové, keďže je tam viac voľného času a tým, že nás je veľa tak sme sa vedeli prestriedať," hovorí Rasťo Kvasnica, študent a spoluzakladateľ občianskeho združenia.

"Ten dobrý pocit, to bol taký základ na ktorom staviame aj celé OZ. A potom je to skúsenosť.Vyjsť zo školy a do toho reálneho sveta. Komunikovať s ľuďmi, s firmami aj to sa treba naučiť." hovorí Lukáš Poctavek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy