Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Pri ceste do Británie buďte trpezliví, pripravte sa na sprísnené kontroly
Zdielať na

Pri ceste do Británie buďte trpezliví, pripravte sa na sprísnené kontroly

BRATISLAVA / Najvyšší stupeň teroristickej hrozby označuje maximálne riziko ďalších útokov. Po Londýne ho zvýšil už aj New York. Slovensko ho pritom iba nedávno znížilo na najnižší stupeň. Zdá sa, že sa tu môžeme cítiť bezpečne. Nie však Slováci, ktorí v najbližšej dobe plánujú cestovať na britské ostrovy.

Panika len pár sekúnd po útoku. Britská polícia okamžite pátra po útočníkoch. Od začiatku sú presvedčení, že ich bolo viacero. Dnes potvrdili, že za útok zodpovedá skupina ľudí. Stupeň teroristického rizika zvyšujú na maximum. 

"Tam je toľko nezodpovedaných otázok, že je absolútne namieste tento stupeň, pretože tá ochrana obyvateľstva musí byť vždy na prvom mieste," vysvetľuje minister vnútra, Róbert Kaliňák. 

"Veľká Británia zjavne má nejaké info na základe ktorých tento stupeň zvýšili, nie len kvôli tomu útoku ktorý sa udial," myslí si bezpečnostný expert Jaroslav Naď. 

Na Slovensku je však všetko momentálne iné. Počas nášho predsedníctva v Rade EÚ aj u nás platilo zvýšené riziko. To len pred niekoľkými dňami Bezpečnostná rada vlády znížila na minimum. 

Na Slovensku je bezpečne

"Jednotlivé stupne nie vždy úplne súvisia s našimi opatreniami Policajného zboru. Tie stupne súvisia s celou bezpečnostnou štruktúrou na Slovensku, ktorá podľa stupňa má upravené jednotlivé pravidlá, ktorými sa riadi," hovorí Kaliňák. 

"Naše spravodajské služby vyhodnotili situáciu tak, že je ten stupeň najnižší, verme, že majú pravdu," povedal Naď.  

Všetci Slováci, ktorí plánujú vycestovať do Veľkej Británie by však tiež mali mať na pamäti, že tam platí najvyšší stupeň teroristického rizika. 

"Budú zvýšené kontroly na letiskách, v metrách, na železničných staniciach, v prístavoch," povedal Igor Skoček z Ministerstva zahraničných vecí. 

"Naši ľudia by sa mali vyhýbať nejakým takým situáciám ktoré by mohli vzbudiť nejaké podozrenie a naopak keď oni vidia, že je nejaká situácia podozrivá, tak by sa mali čo najskôr vzdialiť odtiaľ," upozorňuje Naď. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy