Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Manchester spojil smútok a ľútosť. Negatívne emócie v meste necítiť
Zdielať na

Manchester spojil smútok a ľútosť. Negatívne emócie v meste necítiť

MANCHESTER / Situácia je napätá, všade sú policajné hliadky a pásky. Tak opisuje deň po útoku atmosféru v Manchestri reportér TV JOJ Daniel Levický Archleb. Štáb TV JOJ prišiel do mesta v noci z utorka na stredu. K samotnej aréne sa nikto okrem polície nedostane Na každom kroku sú okrem policajtov aj televízne štáby z celého sveta.

Reportér TV JOJ, Daniel Levický Archleb, bol svedkom smutnej scény, keď v sprievode policajných vozidiel išli pohrebné autá. Počas noci, približne každú pol hodinu, odvážali z arény telá. Obzvlášť znepokojujúca bola vo vyľudnenom meste hasičská siréna, ktorá sa spustila ešte počas útoku. 

Polícia oznámila, že pri teroristickom útoku zahynul aj policajt. Zároveň si je istá, že za výbuchom stojí skupina útočníkov. 

Obyvatelia mesta sa zjednotili. Do centra mesta neustále prinášajú stovky kytíc, sviečky, balóny a pripomínajú si obete tohto nezmyselného útoku. Okrem polície a záchranárov sú v uliciach mesta prítomní aj duchovní, ktorí poskytujú ľuďom podporu. "Sme skupina kresťanov, ktorí pomáhajú v uliciach ľuďom v ťažkostiach. Prišli sme z rôznych kútov krajiny, ľudia sú vďační za pomoc záchranárov ale aj za možnosť porozprávať sa o smútku," hovorí jeden z pastorov v Manchestri. 

Rôzne organizácie vyzývajú na podporu rodín obetí. jeden z manchesterských denníkov dokonca zorganizoval charitatívnu zbierku, do ktorej ľudia prispeli viac ako trištvrte miliónom libier. 

Útok sa stal v aréne s najväčšou kapacitou v Británii. "Hral som sa na hernej konzole, keď som počul výbuch a vyšiel som na terasu a videl som ľudí utekať v uličkách smerom od arény," hovorí mladý študent kriminalistiky, Meshari Alyahya zo Saudskej Arábie. 

Podľa slov tohto študenta, väčšina ľudí, ktorí utekali z arény, sami nechceli veriť tomu, že sa v meste naozaj stal teroristický útok. 

Kto bol Salman Abedi? 

Brit, ktorý sa narodil Líbyjským rodičom. Tí zo svojej krajiny ušli pred diktátorom Muammarom Kaddáfím. Aj napriek tomu, že Abedi vyrastal v prostredí západného sveta, bol tvrdo vrastený do komunity. Mal rád futbal, bol fanúšikom Manchestru United, začal dokonca študovať na vysokej škole, ktorú však po roku opustil. "Pravdepodobne vtedy mohlo dôjsť k tomu zvratu, ktorý vyvrcholil práve teraz," myslí si zahraničný redaktor TV JOJ Milan Zamboj. 

"Vedeli o ňom aj tajné služby. Ministerka vnútra sa vyjadrila, že vedeli o ňom do istej miery. Počítali s tým, že má extrémistické názory, vedeli, že má styky s Islamským štátom, no nepočítali s tým, že by bol akútnou hrozbou pre svoje okolie," vysvetľuje Milan Zamboj. 

Otec predpokladaného atentátnika z Manchestru Salmana Abediho poprel dnes tvrdenia, že jeho syn udržiaval kontakty s militantmi alebo že bol strojcom samovražedného bombového útoku, pri ktorom v noci na utorok zahynulo 22 ľudí.

Ramadan Abedi v telefonickom rozhovore pre agentúru AP z Tripolisu uviedol, že sa so svojím synom Salmanom, ktorý sa údajne chystal na návštevu Saudskej Arábie, rozprával pred piatimi dňami a zdal sa mu "normálny".

"Neveríme v zabíjanie nevinných. Také veci my nerobíme," uviedol podľa AP na synovu obhajobu Ramadan Abedi. Zároveň potvrdil, že jeho ďalšieho syna Ismaila zadržala polícia v utorok v Anglicku.

V meste je stále napätá atmosféra a ani úrady nemôžu ľudí upokojiť, že riziko pominulo. Stupeň teroristického ohrozenia bol v Británii zvýšený na najvyšší možný, teda kritický, čo znamená, že ďalší útok je stále možný. Aj preto v uliciach pribudli okrem ozbrojených policajtov aj vojaci britskej armády. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy