Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci v Manchestri: Bolo to ako apokalypsa
Zdielať na

Slováci v Manchestri: Bolo to ako apokalypsa

MANCHESTER / V Manchestri žije aj početná komunita Čechov a Slovákov. Dianie po koncerte sa ich bezprostredne dotklo.

Početná československá komunita v Manchestri sa okamžite zmobilizovala. Na sociálnych sieťach si vymieňali všetky podstatné informácie. Nikto sa nestal priamym terčom útoku.

Michal z Oravy, ktorý robí v Manchestri manažéra reštaurácie, na inkriminovanú noc nikdy nezabudne. Vracal sa autom z práce domov. V tom sa na jeho auto vyrútilo asi 10-ročné dievčatko so svojou mamou, obe v panike. "Keď sa 10-ročné dieťa trasie, ja som ich chcel odviezť, a oni že nie, len že chcú ísť na vlakovú stanicu," opisuje Michal. Ukázal im cestu a odišli. V tom sa vyrútil celý dav ľudí v panike. Medzi nimi množstvo detí bez rodičov.

"Prišlo mi to ako apokalypsa, nevedeli, kam majú ísť. Videl som dve dievčatá, jedna sa smeje, druhá plače," povedal Michal. Nik spočiatku presne nevedel, čo sa stalo. Michal až doma zistil, že sa stal svedkom následkov teroristického útoku. Ľudí v meste to zmobilizovalo. "Ľudia ponúkali svoje izby, apartmány, aby mohli prespať, aby sa dostali z Manchestru," hovorí Michal.

"Okamžite sme sa prihlasovali, kto býva relatívne blízko, že môže kľudne u nás prespať, alebo že im poskytneme pomoc, keby sa nemali ako dostať domov," rozpráva Andrea Popovičová, Slovenka žijúca v Manchestri. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy