Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Manchestri použil atentátnik klincovu bombu
Zdielať na

V Manchestri použil atentátnik klincovu bombu

MANCHESTER / Polícia už pozná identitu útočníka, ktorý odpálil po domácky vyrobenú nálož pri východe z koncertnej haly. Aj v tomto prípade použil takzvanú klincovu bombu.

Osamelí vlci, vydávajúci sa za teroristov. Pomätenci, ktorí spravia čokoľvek, aby sa zviditeľnili. Cieľom je zabiť a zraniť čo najviac ľudí. "Časť teroristov sú sofistikovaní ľudia súčasťou sofistikovanej siete, časť sú obyčajní úchylaci, ktorí v spoločnosti chcú sa stať slávnymi a zapísať sa do histórie, čo hrozné som urobil," vysvetľuje Rastislav Káčer, veľvyslanec SR v Maďarsku. 

Práve vtedy siahajú po primitívnych spôsoboch výroby výbušnín, či vražedných zbraní. Inšpiráciu hľadajú na internete. "Čím fantastickejší, čím bombastickejší, čím ničivejší, čím horšie obrázky, teda skvelé obrázky pre médiá, ale čím väčší horor z toho prostredia, tým lepšie pre toho teroristu," myslí si Káčer. Letisko Domodedovo, Moskva, rok 2011. Medzi zranenými po výbuchu podobnej bomby boli aj Slováci. O rok na to Bulharsko. Útok na letisku v Burgase. Ale aj ďalšie. V Bostone, Bruseli ale aj Dortmunde. Vyzerá to tak, že zabíjala nielen bomba, ale aj pridané črepiny, klince a matice.

Tieto prípady svedčia o tom, že je tento druh výbušniny u teroristov obľúbeným. Žijeme v dobe, kedy nie sme schopní teroristickým útokom tohto typu sa nedokážeme úplne brániť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy