Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jiří Kajínek je na slobode. Toto boli jeho prvé slová
Zdielať na

Jiří Kajínek je na slobode. Toto boli jeho prvé slová

PRAHA / Jiří Kajínek je na slobode. Z väznice vyšiel v zelenom tielku. Okrem novinárov ho pred bránou väznice čakali aj fanúšikovia či jeho priateľka.

Kajínek povedal, že spočiatku chcel z väznice odísť nepozorovane. Nakoniec si to rozmyslel a poďakoval za trpezlivosť novinárom, aj všetkým, ktorí ho podporovali.

"Radšej umriem na slobode, ako by som mal živoriť vo väzení," uviedol a zdôraznil, že sa o život nebojí. Miesto svojho pobytu však považuje za súkromnú informáciu a nevidí dôvod ju zverejňovať.

Na otázku, čo bude robiť, odpovedať nevedel: "Bol som vo väzení 23 rokov a všetci vieme, že sa doba zmení aj za 5 rokov. Musím sa najprv nadýchnuť, porozhliadať." Potvrdil však, že plánuje vydať svoju druhú knihu, ktorá bude podľa neho slov "vychádzať z reality, ktorá nastane".

Prezidentovi Zemanovi je vďačný. Keď sa dozvedel, že prezident uvažuje o omilostení stál vraj nohami na zemi, hlavou lietal v oblakoch a čakal. Kajínek tiež spomenul, že zatiaľ čo predchádzajúci prezidenti Havel a Klaus mu milosť sľúbili, Zeman mu nič také nesľuboval, no urobil to. 

Zeman podpísal Kajínkovu milosť predpoludním

​Český prezident Miloš Zeman v utorok predpoludním podpísal milosť pre Jiřího Kajínka. Ten si odpykával doživotný trest za dvojnásobnú vraždu. Kajínka prepustia z Rynovickej väznice.

Päťdesiatšesťročný Kajínek strávil vo väzení 23 rokov. Zeman v apríli uviedol, že nie je úplne presvedčený o Kajínkovej vine.

Súčasťou milosti je sedemročná podmienka, počas ktorej sa Kajínek nesmie dopustiť trestného činu. Podľa prezidentovho hovorcu Ovčáčka ide o najdlhšiu možnú podmienku, ktorú české právo stanovuje.

Podľa portálu iDnes.cz platí, že pokiaľ väznica obdrží milosť, odsúdeného okamžite prepustia. Prejde len štandardným prepúšťacím procesom, ktorý trvá jednu až dve hodiny.

Pred novinárov pred niekoľkými minútami predstúpila hovorkyňa väznice Monika Králová. "V tejto chvíli môžem potvrdiť, že na základe príslušných dokumentov riaditeľ dal pokyn na začatie procesu prepustenia odsúdeného. Vyzdvihne si osobné doklady, veci a dostane peniaze. Potom bude prepustený na slobodu," uviedla hovorkyňa pred jeho prepustením.

Doživotie za dvojnásobnú vraždu

Jiřího Kajínka odsúdili 23. júna 1998. Doživotie dostal za to, že v roku 1993 zastrelil neďaleko väznice Bory v Plzni podnikateľa Štefana Jandu a jeho bodyguarda Julíána Pokoša, druhý osobný strážca streľbu prežil.

Dvojnásobný vrah sa dostal do povedomia širšej verejnosti v roku 2000 útekom z prísne stráženej väznice v Mírove. Kajínek vinu nikdy nepriznal, políciu obvinil z vykonštruovaného procesu a súdy z predpojatosti. Jeho žiadosť o obnovu procesu zamietol Vrchný súd aj Ústavný súd. V roku 2010 mal premiéru film natočený na motív jeho príbehu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy