Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Dôvodom sporu medzi susedmi je žumpa
Zdielať na

Dôvodom sporu medzi susedmi je žumpa

HAŽÍN NAD CIROCHOU / Spor medzi susedmi spôsobuje žumpa, ktorej potrubie vedie pozdĺž domu jedného zo susedov. Starosta sa už obrátil aj na mediátora

Kanalizácia nie je samozrejmosťou, ktorú by si mohol dovoliť každý. V obci Hažín nad Cirochou sa kvôli žumpe, respektíve kvôli potrubiu hádajú susedia. V staršom rodinnom dobe ho totiž nemajú v zemi, ale pozdĺž domu. 

Hlavný problém je v tom, že potrubie, ktoré vedie pozdĺž domu sa nachádza na susedovej strane. Ten sa sťažuje na zápach, ktorý obmedzuje jeho aj jeho známych. 76-ročný pán Alojz tvrdí, že na náprave sa so susedom nevie dohodnúť.

Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že susedské spory fuzických osôb upravuje občiansky zákonník. Ideálnym riešením by bola kanalizácia, no tá je podľa starostu pre takú malú obec pridrahá. Alternatívou riešenia teda môže byť súd alebo samospráva.

Odborník na samosprávu, Michal Kaliňák tvrdí, že východisko je možné v súčinnosti samosprávy s kompetentnými štátnymi orgánmi ako príslušná inšpekcia životného prostredia, či stavebný úrad. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy