Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na teplé májové dni zabudnite, prídu aj prízemné mrazy
Zdielať na

Na teplé májové dni zabudnite, prídu aj prízemné mrazy

BRATISLAVA / V pondelok očakávame príjemné slnečné počasie. Mnoho ľudí preto trávi voľný deň v prírode, na bicykli či korčuliach. Čaká nás ale zmena, ktorá nám pripomenie, že pranostika o troch zmrznutých má niečo do seba.

V noci začne naše počasie ovplyvňovať studený front. Bude postupne veľká oblačnosť, až zamračená obloha, miestami bude pršať, v noci a nad ránom na severe asi od 600 m snežiť, prípadne to budú zrážky zmiešané. Do rána sa ochladí na 8 až 3, na severe i na okolo 1°C. Prízemné mrazy na juhozápade nebudú, ochráni nás pred nimi vietor od severozápadu, ktorý bude mať rýchlosť okolo 30, v nárazoch okolo 50 km/h. Na severe krajiny pozor na studené ráno. 

Cez deň bude postupne oblakov a zrážok ubúdať, stále ale na severe od asi 800 m pozor na zrážky snehové, prípadne zmiešané. Bude chladno. Maximum iba od 4 do 9 °C na severe, v južnej polovici západného a stredného Slovenska od 9 do 14 °C. Vietor bude pomaly slabnúť. 
Noc z utorka na stredu bude mrazivá. Teplota poklesne na 3 až -3, na severe, v dolinách a kotlinách okolo -5°C. Pozor na prízemný mráz v nížinách Slovenska! Pri zemi bude teplota klesať až do -7°C! Zemiaky, rajčiny, papriky, ale aj iné plodiny na našich záhradách sú vážne ohrozené. Cez deň sa už teplota zdvihne na 10 až 17°C. 

​Vo štvrtok nás už čaká príjemne teplý májový deň, zrána sa môže ešte vyskytnúť prízemný mráz aj v nížinách, ale nie už taký silný. Cez deň sa teplota prehupne v najteplejších lokalitách cez 20 °C. Víkend je síce ešte veľmi ďaleko, ale z dnešného pohľadu sa javí síce teplejší, ale vlhký, s dažďom , s prehánkami a aj búrkami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy