Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Extrémne nebezpečná droga sa rýchlo šíri, stačí sa jej dotknúť
Zdielať na

Extrémne nebezpečná droga sa rýchlo šíri, stačí sa jej dotknúť

Archívne video

BRATISLAVA / Američanov desí neuveriteľne silná droga, ktorá môže človeka zabiť len tým, že sa jej dotkne. Ide o veľmi silný syntetický opiát.

Varovanie pred substanciou známou ako furanyl fentanyl vydali potom, čo táto droga spôsobila len v Georgii smrť devätnástim ľuďom. Experti ju v rokoch 2015 a 2016 spojili s celkovo 128 mŕtvymi. 

Furanyl fentanyl je nebezpečný predovšetkým tým, že sa ľahko vstrebáva, píše rt.com. Látka sa do tela dostane i stykom s kožou a dotykom je možné do organizmu dostať i smrteľnú dávku. Polícia v Georgii preto vydala pred touto drogou i varovanie. 

Furanyl fentanyl sa užíva rovnako ako heroín a v Georgii, ani inde v Spojených štátoch amerických nemá žiadne medicínske využitie. Narkotikum najčastejšie ponúkajú vo forme prášku alebo tabletiek. 

Polícia taktiež varuje, že droga sa môže dostať do tela cez kožu, ale taktiež vdýchnutím. "Toxické je i to najmenšie množstvo drogy a i veľmi nízka dávka môže spôsobiť smrť," píše sa v dokumente. 

Fentanyl, taktiež prezývaný Sériový vrah či Zdochni, má už na svedomí niekoľko životov aj vo Veľkej Británii. Naposledy šesť mŕtvych v dvoch dňoch v polovici apríla v grófstve Yorkshire.

Pozrite si archívne video o tom, aká škodlivá je marihuana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy