Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Katastrofálny stav slovenských ciest. Opravujú ich, až keď je zle
Zdielať na

Katastrofálny stav slovenských ciest. Opravujú ich, až keď je zle

BRATISLAVA / Slovenské cesty sú legendárne. Legendárne zanedbávané. Aj keď sa situácia pomaly mení a už aj u nás badať snahu riešiť opravu ciest koncepčne a včas - teda nie iba v drobných fliačikoch a nie až keď je vozovka prakticky nepojazdná.

"Základný rozdiel je v tom, že u nás sa cesty opravujú, až keď je zle. Napríklad v Rakúsku je trvale zabezpečená služba každá cesta má plánovanú životnosť a pred jej koncom sa koberec plánovite vymieňa. U nás až vtedy, keď je cesta v katastrofálnom stave," povedal dopravný analytik Jozef Drahovský. 

Bratislavský magistrát má v pláne opraviť dlhšie úseky ciest po celom meste. "Nielen opravovať tie výtlky ale radšej opravíme celé cesty. Začali sme 25.4. a máme naplánovaných tento rok 27 kilometrov ciest opraviť. Okrem toho opravíme viacero chodníkov a zastávok MHD. Mesto má na tento účel vyčlenených 6 miliónov eur," povedala hovorkyňa mesta Bratislava Zuzana Onuferová. 

Čo sa týka peňazí z eurofondov, ministerstvo dopravy má v prebiehajúcom operatívnom programe Integrovaná infraštruktúra k dispozícii ešte zhruba 350 miliónov eur. Do roku 2023 by za ne malo byť opravených 60 mostov a 190 kilometrov ciest prvej triedy. 

Ďalšie peniaze chce ministerstvo získať tak, že pôjde do mínusu. "Ministerstvo dopravy a výstavby rokovalo s ministerstvom financií o otvorení dlhovej brzdy. Prostriedky by sme chceli použiť na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest," vysvetlila zástupkyňa hovorkyne ministerstva dopravy Zuzana Viciaňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy