Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V macedónskom parlamente sa zranilo 77 ľudí pri hromadnej bitke
Zdielať na

V macedónskom parlamente sa zranilo 77 ľudí pri hromadnej bitke

SKOPJE / V macedónskom parlamente vedia ako riešiť problémy. S politikmi tam ľudia nejednajú v rukavičkách. Stúpenci bývalého premiéra Nikolu Gruevského vtrhli do budovy parlamentu, kde sa zabarikádovali.

K incidentu došlo po tom, čo si zákonodarcovia zvolili za nového šéfa parlamentu albánskeho poslanca. To sa ľuďom nepáčilo a rozhodli sa vziať vec do vlastných rúk. Protest mal trochu divoký spád. Do parlamentu vtrhli stúpenci Nikolu Gruevského a nanosili stoly a iné predmety pred dvere, aby zablokovali vstup.

Na miesto neskôr dorazili poriadkové sily a došlo k stretom. Pri bitke sa zranilo až 77 ľudí, z čoho 22 boli policajní príslušníci a traja politici. Zranený bol aj líder opozície Zorana Zaev. Kritiku za vyhrotenú situáciu v Macedónsko si neodpustili susediace krajiny Grécko a Albánsko. Polícia najprv z parlamentu dostala Gruevského priaznivcov, potom pomocou paralyzujúcich granátov vyčistila aj priestranstvo pre budovou, aby politici mohli odísť. 

V troch nemocniciach ošetrili vo štvrtok pred polnocou 95 ľudí. Zaev neskôr predstúpil pred ľudí a odsúdil konzervatívnu stranu Nikolu Gruevského, že sa snaží zasiať nenávisť a rozdeliť spoločnosť. Macedónsky prezident Ďorge Ivanov chce kvôli násilnému incidentu zvolať lídrov politických strán. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy