Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kaliňák vyzval Sulíka a Matoviča, aby objasnili plány o spolupráci s ĽSNS
Zdielať na

Kaliňák vyzval Sulíka a Matoviča, aby objasnili plány o spolupráci s ĽSNS

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BANSKÁ BYSTRICA / Na piatkovom stretnutí sa minister vnútra Róbert Kaliňák vyjadril k zásahu v Národnej rade SR voči poslancovi Kotlebovej strany. Kritikou nešetril ani na adresu Matoviča a Sulíka, ktorí si podľa jeho slov dláždia cestu k budúcej spolupráci s ĽSNS.

Reakcia poslancov Igora Matoviča a Richarda Sulíka na včerajší zásah, ktorého predmetom bol Stanislav Mizík, je podľa Róberta Kaliňáka zarážajúca a alarmujúca. „Týmto jednoznačne potvrdili dva základné fakty. Jedným je, že obhajobou ĽSNS sa pripravujú na spoluprácu, čo potvrdili aj svojimi predchádzajúcimi stretnutiami,“ uviedol minister. Voličom by mali vysvetliť ich silný záujem o túto spoluprácu. Podľa neho porušujú princípy demokracie, keď v mene vlastných politických záujmov chránia Kotlebu a jeho ľudí.

Kritika kritiky

Podľa predsedu OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, spôsob, akým polícia zasiahla a vytiahla Mizíka priamo zo zasadania školského výboru národnej rady, nepovažuje za adekvátny. Podľa neho to bol vopred naplánovaný zákrok, ktorý mohol počkať. Líder opozičnej strany Richard Sulík (SaS) si na základe vyjadrenia na facebooku myslí, že v strane Smer-SD majú pocit, že ĽSNS Mariana Kotlebu má malú podporu občanov. „A predsa len by mohla vzniknúť vláda bez Smeru. Ešte zopár prehliadok, Kotleba posilní na 20 percent a potom pravicová vláda nevznikne," uviedol Sulík.

​Kaliňák prirovnal Sulíka k niektorým politikom z tridsiatych rokov minulého storočia, ktorí hovorili, že Hitler má dobrý ekonomický program, lebo podľa Sulíka aj Kotleba má dobrý ekonomický program, čo je podľa Kaliňáka šokujúce. „Druhým faktom je napádanie regulérnych, legitímnych a legálnych postupov orgánov činných v trestnom konaní v mene politických záujmov. To je pre demokraciu neakceptovateľné,“ dodal Kaliňák a zdôraznil, že minister vnútra neriadi políciu v oblasti vyšetrovania. Napádanie postupov polície je neakceptovateľné, pretože slúžia trestnému zákonu a poriadku a nie vláde. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy