Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zamestnávatelia kritizujú Ficove opatrenia: Ľahko sa rozdáva, keď rozdáva z cudzieho
Zdielať na

Zamestnávatelia kritizujú Ficove opatrenia: Ľahko sa rozdáva, keď rozdáva z cudzieho

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico sľubuje výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy a viac peňazí za prácu v noci a cez sviatky a cez víkendy. Sľubuje tiež príplatky za cestovanie za prácou. Detaily sľubuje oznámiť 1. mája.

Fico chce výraznejší rast minimálnej mzdy a predstavil aj ďalšie opatrenia, ktoré by mali zlepšiť postavenie zamestnancov. Na tlačovej besede v piatok dopoludnia povedal, že ideálne by bolo, ak by sa výška minimálne mzdy už budúci rok priblížila k 500 eurám. Momentálne je minimálna mzda na úrovni 435 eur mesačne. Podľa odhadu ministra práce by si finančne mohlo polepšiť asi 250 tisíc ľudí.

Fico navrhuje aj lepšie odmeňovanie za prácu v noci či počas víkendov. Chce dať ľuďom najavo, že si ich prácu počas týchto netradičných hodín váži. "Ak sú v štátny sviatok ľudia doma a ide im normálne plat, tak ten, kto cez štátny sviatok do práce, mal by zarobiť dvakrát toľko. A to sa týka aj soboty a nedele. Nie sme v žiadnej krízovej situácii. Dajme ľudom najavo, že si ich prácu počas víkendu vážime," povedal Fico. 

V Zákonníku práce chce vládna koalícia zvýhodniť aj cestovanie za prácou. Podrobnejšie predstavia všetky opatrenia 1. mája v Nitre. 

"My to vnímame ako politickú kampaň za naše peniaze. A ideme otvárať Zákonník práce bez akéhokoľvek dôvodu. Jediné, čo sa zmenilo sú asi politické preferencie a to je jediný dôvod zmeny Zákonníka práce," povedal Rastislav Machunka, viceprezident AZZZ. 

Premiér SR ďalej zvýraznil, že krajina ekonomicky prosperuje a darí sa jej, preto chce, aby to pocítili aj občania. Zopakoval, že SR má najvyššiu zamestnanosť, najnižší deficit a znižuje sa aj výška verejného dlhu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy