Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovensku hrozí epidémia osýpok. Ohrozené sú deti s oslabenou imunitou
Zdielať na

Slovensku hrozí epidémia osýpok. Ohrozené sú deti s oslabenou imunitou

BRATISLAVA / Slovensku hrozí epidémia osýpok a to už po Veľkej noci. K jej zavlečeniu na naše územie môže prispieť práve hromadné cestovanie počas sviatkov. Najviac ohrozené sú deti s oslabenou imunitou, ktoré prekonali závažné ochorenia, a bábätká, ktoré ešte pre svoj vek nemohli byť očkované.

Epidémiu osýpok máme doslova predo dvermi. Po Rumunsku a Maďarsku už niekoľko dní vyčíňa v Moravskosliezskom kraji, odkiaľ je to na Slovensko už len na skok. A to priamo do Trenčianskeho kraja, kde sa zaočkovanosť proti osýpkám pohybuje, podobne ako v Bratislavskom kraji, iba okolo 92 percent. Týka sa to detí, ktoré tento rok oslavujú tretie narodeniny. 

"K zavlečeniu osýpok môže prísť po veľkonočných sviatkoch, kedy dochádza k zvýšenej migrácii našich ľudí do Česka, takže môžeme s tým počítať, ale samozrejme nemusí k tomu prísť," vysvetľuje Zuzana Krištúfková, predsedníčka Slovenskej epidemiologickej spoločnosti. 

"V každom prípade platí z našej strany myšlienka smerom k rodičom, že ak majú malé deti, nemali by cestovať do oblasti, kde sa osýpky vyskytujú," hovorí hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. 

Podľa Úradu verejného zdravotníctva momentálne u nás osýpky nie sú. To sa však môže ľahko zmeniť.  Riziko epidémie si začínajú uvedomovať aj rodičia. 

"Môžem povedať, že zodpovedné orgány sa pripravujú na túto možnosť, ale nedá sa vylúčiť, že nedôjde k šíreniu ochorení, kým opatrenia začnú pôsobiť," ozrejmuje Krištúfková. 

"Úrad verejného zdravotníctva SR zaznamenal zvýšený záujem o očkovanie po medializovaných informáciách o epidémiách osýpok v Rumunsku, v Maďarsku a rovnako aj v Česku," hovorí Zuzana Drobová, hovorkyňa ÚVZ. 

Epidémia osýpok v Rumunsku doteraz  usmrtila  dve desiatky malých detí. Kto je zodpovedný za nakazenie a prípadné komplikácie, je však zložitá otázka. 

Očkovanie je síce podľa ústavného súdu povinné, na druhej strane jeho odmietnutie je len priestupkom, keď hrozí maximálna pokuta 331 eur. A zrejme by ste nepochodili, ani keby ste sa s niekým chceli súdiť. 

"V tomto prípade by sa veľmi ťažko preukazovala príčinná súvislosť, pretože ťažko naznačiť, že práve toto dieťa nakazilo moje dieťa," myslí si právnik Peter Koscelanský. 

Odborníci upozorňujú, že vysoká kolektívna imunita chránila najmä deti, ktoré nemohli byť zaočkované pre svoj nízky vek, či vážny zdravotný stav. Po vypuknutí epidémie by boli práve ony najohrozenejšie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy