Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenský chovateľ: Každý večer sa modlíme, aby ukončili karanténu
Zdielať na

Slovenský chovateľ: Každý večer sa modlíme, aby ukončili karanténu

MAĎARSKO / Každý večer sa modlíme, kedy konečne veterinári ukončia karanténu pre vtáčiu chrípku. To sú slová chovateľov hydiny. Kým totiž opatrenia nepominú, predávať ju nesmú. Hovoria, že sa cítia bezmocní a prichádzajú o živobytie – zákazníci im totiž odchádzajú za hranice.

"Každý večer sa modlíme, aby sa ukončila karanténa. Ja som invalidný dôchodca, ja z toho žijem. K invalidnému dôchodku mi pomáha predaj hydiny," hovorí chovateľ Anton Valiga.

Nepredáva od decembra a tešil sa, že práve teraz príde obdobie, keď si bude môcť privyrobiť. Opäť však prišla stopka.

Vtáčia chrípka

Riaditeľ veterinárnej správy vysvetľuje, že opatrenia platia iba v oblastiach výskytu chrípky. Práve tam pohyb hydiny obmedzujú. Inde je predaj povolený.

"Ja chápem súčasných chovateľov, že rôzne burzy, výstavy, pokiaľ ich chcú organizovať v ohnisku nákazy, musia vydržať 30 dní. Celá Nitra je momentálne zablokovaná. Na druhej strane, oblasť Sniny, Svidníka je voľná," hovorí riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Maďarsko

Podľa odborníka práve v Maďarsku zaznamenali najväčší výskyt prípadov vtáčej chrípky spomedzi všetkých členských štátov.

Naši predajcovia sa najviac boja práve tohto, aby im zákazníci neodchádzali za hranice. Kým však budú môcť znova predávať po celom Slovensku, musia čakať. "Po mesiaci, pokiaľ v danom regióne sa nevyskytne nový prípad, tieto opatrenia sa rušia," dodáva Jozef Bíreš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy