Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mamičky po pôrode. Na tieto veci nezabudnite, inak prídete o peniaze
Zdielať na

Mamičky po pôrode. Na tieto veci nezabudnite, inak prídete o peniaze

BRATISLAVA / Návštevy úradov začínajú už pred samotným pôrodom. Pokračuje sa bezprostredne po ňom. Prinášame prehľad, čo nezabudnúť spraviť krátko po pôrode.

"Matka začína tým, že 6 - 8 týždňov pred pôrodom donesie žiadosť o materské, čo jej vystaví lekár," opisuje riaditeľ komunikačného odboru sociálnej poisťovne Peter Višváder. Najprv ale musí toto tlačivo zaniesť zamestnávateľovi. Toto ale nie je posledná návšteva sociálnej poisťovne. Po pôrode začína maratón.

"Povinnosť je doručiť fotokópiu rodného listu dieťaťa, nemusí to byť overená, môže poslať aj mailom alebo listom," pokračuje Višváder. Treba to urobiť do troch mesiacov. K rodnému listu je ale nutné sa najprv dostať. To znamená, že krátko po pôrode rodič uteká na matriku, kde tento rodný list vybaví. Ale pozor, ak nie ste manželia, pripravte si splnomocnenia pre svojho partnera určené pre každý úkon osobitne. 

S prepúšťacou správou z pôrodnice následne beží k pediatrovi. Potom ešte treba nahlásiť dieťa na trvalý pobyt a to do troch dní. Do 60 dní treba zdravotnú poisťovňu požiadať o preukaz poistenca pre dieťa. Piatym krokom po pôrode je informovať zamestnávateľa.

Do sociálnej poisťovne sa treba ešte vrátiť. "Tu dochádza často k prípadom, že po skončení materskej sa hneď musí prihlásiť, lebo keď sa skončí materská, už štát neplatí dôchodkové poistenie a musí sa prihlásiť opäť ona sama," vysvetľuje riaditeľ komunikačného odboru sociálnej poisťovne.

Netreba zabúdať ešte na úrad práce kvôli ďalším príspevkom. Ak nemáte elektronický podpis a občiansky preukaz s čipom, aj ten musíte navštíviť osobne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy