Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovák má na dosah korunu Himalájí, Hámorovi chýba posledný vrchol
Zdielať na

Slovák má na dosah korunu Himalájí, Hámorovi chýba posledný vrchol

POPRAD / Koruna Himalájí je pre väčšinu horolezcov snom. Získajú ju len tí najlepší, treba totiž zdolať všetkých štrnásť himalájskych osemtisícoviek. V tomto elitnom klube je približne dvadsať ľudí a zatiaľ ani jeden Slovák. Popradčanovi Petrovi Hámorovi chýba už len jeden vrchol. Teraz sa o to pokúsi. Ako talizmany si berie slovenskú slaninu a klobásu.

Peter Hámor pohladkal už 13 himalájskych vrchov, naposledy horu Manaslu. Teraz je na rade ona, hora Dhaulágiri v nepálskych Himalájach, siedmy najvyšší vrch Zeme. Ak to Peter zvládne, bude prvým Slovákom v histórii, ktorému sa podarilo zdolať 14 himalájskych osemtisícoviek. "Už je len na nej, ako sa to celé vyvŕbi, lebo tie hory ťa tam buď chcú alebo nechcú," vysvetľuje horolezec.

Peter sa tam už raz vybral, ale počas výstupu zahynul jeho spolulezec a on sa rozhodol celú expedíciu ukončiť. Teraz to bude čisto slovenská záležitosť so slovenskými talizmanmi. Do Nepálu s ním odletí aj jeho manželka Majka, no v údolí Solo Kumbu sa s ním bude musieť na poriadne dlhý čas rozlúčiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy