Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hákový kríž v predstavení prekáža nominantovi ĽSNS aj organizátorovi protirómskych pochodov
Zdielať na

Hákový kríž v predstavení prekáža nominantovi ĽSNS aj organizátorovi protirómskych pochodov

BRATISLAVA / Generálna prokuratúra bude prešetrovať divadelné predstavenie Natálka, ktoré má putovať po stredných školách naprieč celým Slovenskom. Dôvodom je kulisa predstavenia, na ktorej je zobrazený hákový kríž a pred ním umiestnená soška Panny Márie. Podnet podal Igor Cagáň, organizátor niekoľkých protestov proti rómskej kriminalite, a bývalý nominant ĽSNS Mariána Kotlebu na post verejného ochrancu práv, predseda Aliancie za nedeľu, Anton Čulen.

Generálna prokuratúra zaevidovala počas tohto týždňa dva podnety od občanov a dnes ich postúpila na Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý sa nimi bude po doručení zaoberať. Projekt Divadlo proti extrémizmu pripravilo Slovenské národné divadlo v spolupráci s občianskym združením Living Memory. Prvá z inscenácií, Natálka, má hovoriť o rasizme a extrémizme a jeho krutých dôsledkoch.

Príbeh je založený na skutočných udalostiach z roku 2009, keď skupina štyroch neonacistov v noci podpálila dom, v ktorom spala 9-členná rodina. Cagáň a Čulen však predstavenie, ktoré má bojovať proti extrémizmu, vnímajú úplne inak. Umiestnenie sochy pred hákový kríž podľa nich budí dojem, že katolícke náboženstvo prikrýva zločiny nacizmu. Preto žiadajú generálnu prokuratúru aj o vydanie predbežného opatrenia, ktoré by projekt pre školy až do ukončenia vyšetrovania úplne zastavilo a o prešetrenie plánujú požiadať aj štátnu školskú inšpekciu.

Zrejme to zle pochopili

Tvorcovia hry a Bratislavský samosprávny kraj, ktorý je partnerom projektu Divadlo proti extrémizmu, sa voči Cagáňovej a Čulenovej interpretácii ostro ohradzujú. Cagáň ani Čulen totiž podľa nich predstavenie nevideli a svoje obvinenia opierajú iba o pár fotografií, ktoré sa objavili na internete. "Celý význam metafory je o tom, že do bytu vtrhnú neonacisti, namaľujú hákové kríže, matka sa modlí k panenke Márii a dá ja na svoje miesto, za ktorým je už hákový kríž," vysvetľuje Roman Polák, riaditeľ činohry SND. O vytrhnutí z kontextu v spojitosti so zrušením divadelného predstavenia sa hovorilo aj pred niekoľkými mesiacmi. V marci 2016, keď predseda strany ĽSNS a župan banskobystrického kraja, Marián Kotleba, zrušil predstavenie súboru z Brezna. Viaceré tamojšie divadlá majú problémy dodnes, čo bratislavský župan na západe Slovenska odmieta pripustiť. "Zakazujú vystupovať, nedávajú peniaze, keď dnes zakážeme umenie, nasleduje sloboda slova a je tu totalita," hovorí bratislavský župan, Pavol Frešo.

Experti s odporcami hry nesúhlasia

Novú kauzu hry Natálka sme dnes konzultovali aj s viacerými expertmi na trestné právo. Nemyslia si, že v tomto prípade mohla byť naplnená skutková podstata trestného činu, pretože aj kulisu treba vnímať v širších súvislostiach. Prvoradý je totiž pri trestnom čine hanobenia národa, rasy a presvedčenia zámer a ten pri hre Natálka evidentne absentuje, keďže pojednáva o presnom opaku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy