Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prváčik Samko zachránil život svojmu dedkovi, dobodali ho dvaja muži
Zdielať na

Prváčik Samko zachránil život svojmu dedkovi, dobodali ho dvaja muži

BARDEJOV / Malý školák z Bardejova sa stal jedným z ocenených za Detský čin roka. Volá sa Samko a na zimných prázdninách pred rokom zachránil život svojmu dedkovi. Vtedy bol ešte prvák na základnej škole. Na dvore ho prepadli a dobodali dvaja muži v kuklách. Babka skoro skolabovala, no Samko dedkovi duchaprítomne poskytol prvú pomoc.

Stalo sa to u starkých na samote pod lesom. Dvaja neznámi muži, zrejme zlodeji, dobodali pána Milana na vlastnom dvore. Spolu sedem rán, z toho štyri smerovali do pľúc a brucha.

Hlavným hrdinom je v tomto prípade druhák zo základnej školy v Bardejove. Samko bol vtedy u starkých na prázdninách. Najprv počul štekot psov a potom už len ako dedko z dvora volá o pomoc.

Prvá pomoc

"Dedko na mňa kričal, aby sme zavolali políciu a sanitku," spomína Samko Bezák na momenty po útoku. Jeho babka v panike dokázala akurát zavolať dcére. Samko poskytol dedkovi prvú pomoc.

Tlačil mu na rany, aby nevykrvácal, až do príchodu záchranárov. Lekári prišli až takmer o hodinu, bývajú totiž na lazoch kilometre od dediny. Malý hrdina tlačil na ranu tak silno, až ho z toho boleli ruky.

Prepichnuté pľúca

Dôchodca skončil vo vážnom stave v nemocnici s prepichnutými pľúcami. Za to, že je vôbec nažive, vďačí svojmu vnukovi. Podľa Samkovej učiteľky Maragaréty Lapčákovej, tento útok zanechal na chlapcovi svoje stopy.

Samko sa od toho dňa bojí a spí pri svetle. Samko po ocenení za Detský čin roka dostal ocenenie aj od primátora mesta. Ten mu priniesol aj nový bicykel a tablet.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy