Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sýrske Aleppo prežíva obrovskú krízu, Slovensko zareagovalo
Zdielať na

Sýrske Aleppo prežíva obrovskú krízu, Slovensko zareagovalo

SÝRIA/SLOVENSKO / Slovensko okamžite zareagovalo na aktuálnu situáciu v sýrskom Aleppe a pripravuje konvoj s humanitárnou pomocou pre tamojšie nemocnice. Pôjde najmä o zdravotnícke zariadenie a nemocničný materiál. Ide o prvú takúto zásielku z našej krajiny.

Na humanitárnej pomoci obyvateľom Aleppa sa podieľa niekoľko inštitúcií a organizácií, ktoré koordinuje Ministerstvo zahraničných vecí. Symbolický šek na 154.000 eur odovzdal za ministerstvo štátny tajomník Lukáš Parízek: "To bol symbolický šek, ktorý som odovzdal humanitárnej organizácii Magna - deti v núdzi a predstavuje sumu za materiál za mnou."
Materiál za ďalších 40 tisíc eur  sa podarilo získať samotnej organizácii Magna. V zásielke s pomocou budú predovšetkým zdravotnícke prístroje od slovenského výrobcu a ide o tri anesteziologické prístroje, šesť dýchacích prístrojov plus jeden monitor vitálnych funkcií. 

Pomoc rozdelia

Do vojnou zmietaného mesta Aleppo pôjdu aj deky a iné potrebné veci.  Keďže sa v Sýrii cieľmi útokov pomerne často stávali aj nemocnice a lekári, zásielka nepôjde len do jednej, ale do troch nemocníc. Organizácia tam už má svoju posádku mobilnej kliniky, ktorá sa skladá z lekára, pôrodnej asistentky, zdravotnej sestry, psychológa a šoféra.

O čo ide v Aleppe?

Vládne jednotky postupne mesto Aleppo dobýjajú. Miestni obyvatelia medzitým volajú prostredníctvom sociálnych sietí o pomoc. Mesto, ktoré sa stalo symbolom občianskej vojny v Sýrii, má výnimočné postavenie, vysvetľuje expert na Blízky východ, Břetislav Tureček: "Aleppo bolo kľúčové nielen svojou veľkosťou, počtom obyvateľov a ekonomickým významom, ale aj preto, že je to vlastne najväčšie mesto, ktoré povstalci aspoň sčasti v priebehu doterajšej vojny držali. Zároveň je to mesto neďaleko tureckej hranice a bolo dôležitým tranzitným bodom pre zásobovanie sýrskych rebelov." 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy