Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenskí študenti skončili na chvoste výsledkov testov
Zdielať na

Slovenskí študenti skončili na chvoste výsledkov testov

BRATISLAVA / Výsledky slovenských 15-ročných žiakov sú podľa medzinárodnej štúdie PISA 2015 pod priemerom krajín OECD. Podobne ako v predchádzajúcom cykle v roku 2012 sú pritom v porovnaní s priemerom OECD nižšie vo všetkých troch oblastiach – matematickej, čitateľskej aj prírodovednej gramotnosti.

Vo všetkých troch oblastiach tiež existuje trend znižovania výkonov našich žiakov. Podľa ministerstva školstva však tento pokles v porovnaní s výsledkami PISA 2012 nie je štatisticky významný. Výsledky piateho cyklu medzinárodnej štúdie OECD PISA 2015 dnes zverejnilo na svojej internetovej stránke ministerstvo školstva.

Medzinárodná štúdia sledovala úroveň vedomostí a zručností z matematickej, čitateľskej a prírodovednej gramotnosti na reprezentatívnej vzorke 15-ročných žiakov. Hlavnou testovanou oblasťou v tomto cykle bola prírodovedná gramotnosť. Ministerstvo uvádza, že na Slovensku zaznamenávame ďalší nárast zastúpenia žiakov v takzvanej rizikovej skupine, do ktorej patria žiaci s najnižšou úrovňou vedomostí. Zároveň klesá percentuálne zastúpenie žiakov v najvyšších vedomostných úrovniach, prípadne toto zastúpenie zostáva na porovnateľnej úrovni ako v roku 2012.

Pri testovaní prírodovednej gramotnosti dosiahli slovenskí žiaci výkon 461 bodov. Priemerný výkon krajín OECD bol pritom 493 bodov, čo predstavuje pokles celkového priemerného výkonu v rámci krajín OECD o osem bodov oproti predchádzajúcemu cyklu v roku 2012.

Zvládli by ste rovnaký test ako slovenskí žiaci? Otestujte sa v ukážkovej verzii TU.

Zaostávanie žiakov

Výkon porovnateľný s výkonom SR dosiahli napríklad Izrael, Malta a Grécko. Naopak, významne nižší výkon ako SR dosiahli podľa ministerstva školstva Čile, Turecko a Mexiko.

Pri testovaní matematickej gramotnosti dosiahli naši žiaci úroveň 475 bodov. Priemerný výkon krajín OECD bol 490 bodov. Výkon porovnateľný s výkonom Slovenska dosiahli Malta, Litva, Maďarsko, Spojené štáty americké a Izrael. Z krajín OECD dosiahli významne nižší výkon Grécko, Čile, Turecko a Mexiko.

Výsledky v čitateľskej gramotnosti poukázali tiež na zaostávanie našich žiakov. Slovensko dosiahlo výkon 453 bodov, priemer krajín OECD bol 493 bodov. Výkon porovnateľný s výkonom Slovenska majú Čile a Malta. Z krajín OECD dosiahli významne nižšie výsledky v porovnaní so SR iba Turecko a Mexiko. 

Otestovali 6 350 žiakov

Štúdia PISA poskytuje údaje o vedomostiach a zručnostiach 15-ročných žiakov, škôl a krajín v oblastiach čitateľskej, matematickej a prírodovednej gramotnosti. Štúdiu uskutočňujú od roku 2000 v trojročných cykloch. Slovenská republika, už ako členská krajina OECD, sa prvýkrát zúčastnila na štúdii PISA v roku 2003. Do testovania zapojili v roku 2015 približne 540 000 žiakov sveta. Celkovo na Slovensku otestovali 6 350 žiakov, z toho 3 035 dievčat a 3 315 chlapcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy