Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rokovací poriadok definitívne schválili
Zdielať na

Rokovací poriadok definitívne schválili

BRATISLAVA / Poslanci viac nebudú môcť v rokovacej sále Národnej rady SR používať transparenty, ani vyhotovovať videá. Parlament totiž schválil novelu zákona o rokovacom poriadku, ktorú ešte v lete inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). I napriek tomu, že novelu v novembri nepodpísal prezident Andrej Kiska, poslanci ju dnes opätovne podporili 79 hlasmi.

Podľa opozície sú návrhy na zmeny rokovacieho poriadku neprimerané a zbytočné. Zákon podľa opozičníkov nerieši skutočné problémy a kauzy, ktoré trápia Slovensko.

"Slušné správanie, čisté a protokolárne oblečenie by mali byť absolútny etalón správania sa v pléne parlamentu,“ povedal Danko a dodal, že "...samozrejmosťou musí byť aj dodržiavanie pravidiel, a to bez rozdielu, napríklad zákaz používania mobilného telefónu, konzumácie jedla alebo pitia v pléne parlamentu či natáčania akýchkoľvek videí“. Ako novinku už vtedy spomínal systém presného prideľovania času na diskusiu.

Medzi schválenými zmenami je zachovanie neobmedzeného rečníckeho času prezidentovi, predsedovi vlády a predsedovi parlamentu. Podpredsedovia parlamentu a členovia vlády majú mať obmedzený čas, a to na 20 minút. Ale v prípade odvolávania člena vlády, bude môcť minister vystúpiť bez obmedzenia.

Predsedajúcemu sa novelou udeľuje kompetencia vykázať poslanca, ktorý prekročil hranice slušnosti v pléne zo sály po tom, ako na upovedomenie neposlúchne dvakrát. Ak však odmietne sálu opustiť, predsedajúci môže schôdzu prerušiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy