Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemocnice vypovedajú zmluvu poisťovni Union, tá od nich žiada peniaze
Zdielať na

Nemocnice vypovedajú zmluvu poisťovni Union, tá od nich žiada peniaze

BRATISLAVA / Dvadsaťpäť súkromných nemocníc v stredu vypovie zmluvu zdravotnej poisťovni Union. Tá od nich žiada vrátiť peniaze, ktoré im už vyplatila. Ministerstvo zdravotníctva obviňuje z toho, že do systému nenalialo toľko peňazí koľko sľúbilo. Rukojemníkmi sú opäť pacienti.

Poisťovňa Union tvrdí, že ministerstvo zdravotníctva sľúbilo doliať do systému v tomto roku 180 - 200 miliónov eur. Podľa toho aj poisťovne do nemocníc posielali peniaze. Rezort zdravotníctva nakoniec vyčlenil iba 35 miliónov. Union tak posielal viac, a rozdiel chce teraz alikvotne späť. 

"Na rozdiel od iných poisťovní, Union zdravotná poisťovňa nemá okrem zdravotného poistenia iné aktivity v zdravotníctve, v rámci ktorých by sme si mohli kompenzovať náklady. Na rozdiel od štátnych inštitúcií sme povinní hospodáriť efektívne bez straty a preto sme nútení využiť zmluvnú klauzulu a požiadať o vrátenie príplatkov," píše sa v stanovisku poisťovne Union.

Situáciu v parlamente vysvetľoval aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Podľa neho, ale k najhoršiemu nedôjde a asi 500 tisíc ľudí, ktorí sú momentálne poistení v Unione, sa nemusia obávať. "Ja si myslím, že toto je vysoko špekulatívne o tom diskutovať a treba hovoriť s asociáciou súkromných poskytovateľov nemocníc a zdravotnou poisťovňou Union a opakujem ja verím, že nájdeme riešenie." povedal Drucker.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy