Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko a Slovinsko niekedy rozpoznajú až pri hokeji
Zdielať na

Slovensko a Slovinsko niekedy rozpoznajú až pri hokeji

BRATISLAVA / Už viete, ktorú krajinu Vám predstavíme dnes? Je to Slovinsko, štát, s ktorým si Slovensko občas zmýli aj významný zahraničný politik či novinár. Slovinská veľvyslankyňa na Slovensku tvrdí, že ľudsky sme si veľmi podobní, no a povie vám aj to, aké nedorozumenia môžu spôsobiť rovnako znejúce slovíčka, ktoré však majú v oboch jazykoch celkom iný význam.

Keď vás prestane baviť more, máte to na skok do hôr, vyliezť môžete na Triglav, ktorý je o 200 metrov vyšší než náš Gerlach, alebo navštíviť jaskyňu Postojna, a kúsok odtiaľ aj miesto, kde vyšľachtili Lipicanské kone. Alebo ísť do lesa, ktorý tu pokrýva až 60% územia.

V zahraničí často pochopia rozdiel medzi Slovinskom a Slovenskom, až keď sa stretneme napríklad v hokeji. Aj preto robilo veľvyslanectvo špeciálnu výstavu oboch krajín.

Slovinčina ako jeden z mála jazykov používa nielen jednotné a množné číslo, teda ja som ty si ale aj duál, teda my dva sme.

Keď hovoríte duál, každý vie že hovoríte my dvaja. Aj preto sa slovinčine hovorí jazyk zaľúbencov. Ochutnať by ste vraj mali tunajšie víno a špeciality.

Slovinsko má nielen viacero vynálezcov, ale veľké úspechy má aj v zimných športoch. Okrem toho odtiaľto pochádzajú aj známi výrobcovia lyží.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy