Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Učenie ako zážitok, možnosť si veci priamo ohmatať
Zdielať na

Učenie ako zážitok, možnosť si veci priamo ohmatať

BRATISLAVA / Učenie ako mučenie, alebo ako "hrozná nuda". To sú veci, ktoré našich mladých odrádzajú od vzdelávania a vedy. No a potom radšej utekajú študovať za hranice. Naše vysoké školy sa snažia tento trend zmeniť tým, že chcú vyučovanie poľudštiť, prednášky a bifľovanie nahradiť tzv. zážitkovým vyučovaním. A o tomto je aj výstava Týždeň vedy a techniky v Bratislave, kde si napríklad aj Pytagorovu vetu môžete priamo "ohmatať".

Tvorcovia tejto výstavy vsadili na najatraktívnejší spôsob poznávania a to je hra a možnosť si veci priamo ohmatať. Pytagorova veta, chemické prvky, perpetummobile, motory, malé elektrárne, roboty, interaktívne hry, to je hmatateľná matematika, fyzika, chémia, mechatronika, optika a ďalšie prírodné vedy v praxi.

“Je tu veľa  exponátov, ktoré sú zamerané na zákonitosti prírody hravou a interaktívnou formou,“ hovorí Mgr. Andrea Putalová, NC pre popularizáciu vedy a výskumu.

Je to moderný prístup, ktorý v sebe spája školu, múzeum a zábavný park.

“Vždy ma bavilo, keď som mohla niečo ohmatať, čo bolo zábavné, čo svietilo, búchalo, čo sa dalo chytiť,“ hovorí Mgr. Andrea Putalová.

Tieto tzv. zážitkové výstavy majú budúcnosť aj podľa ministra školstva. Týždeň vedy a techniky je zameraný na to, aby zaujal a prilákal mladých ľudí študovať vedu. Tvoriť priamo v tvorivej dielni niečo pre ľudí v reálnom živote a pritom sa aj vzdelávať a objavovať.

"To je podstata výchovy, individuálneho prístupu k vzdelaniu,“ hovorí Prof. RNDr. Karol Mičieta, PhD

 Vyučovanie priamo na farme, v parkoch...

V Západnej Európe je tento koncept už oveľa ďalej, kde deti v škole trávia minimum času, vyučovacie hodiny prebiehajú v priamo v podobných parkoch, alebo v teréne, napríklad na farme, keď sa učia o zvieratách, ale aj matematiku, fyziku, či materinský jazyk a literatúru. U nás je takáto výstava ojedinelá a aj to dostupná viac-menej len pre bratislavský región.

Aj keď je toto skôr výstava, než ozajstná tvorivá dielňa, v každom prípade ukazuje smer výchovy a vzdelávania. Zatiaľ je v Zážitkovom centre dostupná školám i verejnosti dlhodobo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy