Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trump šokoval Ameriku aj svet, stal sa 45. prezidentom USA
Zdielať na

Trump šokoval Ameriku aj svet, stal sa 45. prezidentom USA

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Republikán Donald Trump zvíťazil v amerických prezidentských voľbách a šokoval tým Ameriku aj svet. Napriek predpovediam expertov, prieskumov preferencií aj optimistickému očakávaniu demokratického tábora Hillary Clinton, voľby ovládol. Získal podporu sociálnych vrstiev, ktoré v minulosti tradične stáli za politikou demokratov. V prvom prejave nový prezident sľúbil Američanom prosperitu a vyzval demokratov a republikánov k jednote.

Demokratická kandidátka Hillary Clinton podľa očakávania vyhrala v baštách demokratov v štáte New York, v Kalifornii a na celom západnom pobreží a čiastočne aj na severovýchode USA. Jej šance ale pochovalo hlasovanie v kľúčových štátoch, kde nebol výsledok do posledného dňa kampane jasný. Trump ovládol Floridu, Ohio, Severnú i Južnú Karolínu, Georgiu, Pensylvániu a Iowu. Získal veľkú podporu aj na severe centrálnej časti USA, kde mali v posledných tridsiatich rokoch silnú pozíciu demokrati.

Podľa denníka The Wall Street Journal Trump dokázal získať vidiecke a robotnícke oblasti krajiny, zatiaľ čo Clinton si nedokázala vybudovať silnú pozíciu vo veľkých mestských regiónoch, ktoré sú tradične demokratické. Hillary Clinton nedokázala zopakovať silnú podporu prezidenta Baracka Obamu medzi černošskými obyvateľmi, čo sa negatívne prejavilo vo veľkých priemyselných mestách.

Pochvala Hillary Clinton

Víťazstvo republikánov podčiarkli aj výsledky volieb do Snemovne reprezentantov a tretiny Senátu. V oboch komorách si Republikánska strana zachovala väčšinu.

V prvom, štátnicky ladenom prejave, Trump pochválil Hillary Clinton za "húževnatú kampaň" a vyzval k jednote republikánov a demokratov. Američanom sľúbil budovanie infraštruktúry, starostlivosti o veteránov a hospodársky rast. Amerika sa pod jeho vedením vraj bude usilovať len o to najlepšie. "Kampaň sa skončila, naša práca ale len začína," povedal zvolený prezident. Hodlá preferovať hľadanie spoločného pred nepriateľstvom a partnerstva pred konfliktami. V zahraničnej politike chce s každým jednať spravodlivo.

Gratulanti zo zahraničia

Krátko po oznámení rozhodujúceho výsledku hlasovania v štáte Pensylvánia v telefonáte s Trumpom uznala jeho víťazstvo Hillary Clinton. Jej štáb volebné zhromaždenia v New Yorku rozpustil s tým, že demokratická kandidátka k svojim stúpencom neprehovorí. Vyhlásenie možno údajne očakávať neskôr.

Už pred oznámením výsledkov Trump dostával zo zahraničia gratulácie k víťazstvu. Medzi prvými boli bývalí či súčasní predsedovia európskych krajne pravicových a pravicovo-populistických strán Marine Le Pen, Geert Wilders a Nigel Farage.

Rusko-americké vzťahy

Vieru v otvorenie novej etapy rusko-amerických vzťahov vyjadrila Moskva. Prezident Vladimír Putin v blahoprajnom telegrame Trumpovi vyjadril nádej v spoluprácu s cieľom vyviesť vzájomné vzťahy z krízovej situácie.

Francúzsko zablahoželá Donaldovi Trumpovi k víťazstvu a bude spolupracovať so Spojenými štátmi, ale bude "ostražité" a "náročné" s cieľom ochrániť svoje záujmy. V reakcii na Trumpove zvolenie to povedal francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault. Čína sľúbila, že bude spolupracovať s novým americkým prezidentom, aby bol zabezpečený stabilný a spoľahlivý rozvoj bilaterálnych vzťahov.

Kiskova reakcia

Z členov nemeckej vlády sa k americkému hlasovaniu ako prvá vyjadrila ministerka obrany Ursula von der Leyen, ktorá hovorila o veľkom šoku. S Trumpovou administratívou sa podľa nej bude Nemecko snažiť čoskoro nadviazať kontakty. Očakáva tiež vzájomné diskusie o fungovaní Severoatlantickej aliancie, povedala verejnoprávnej televízii ARD.

Na víťazstvo amerického prezidenta reagoval aj slovenský prezident Andrej Kiska. "Blahoželám Donaldovi Trumpovi k víťazstvu vo voľbách. Spojené štáty sú dôležitý partner a spojenec Slovenska aj Európskej únie a považujem za dôležité, že to tak zostane aj v budúcnosti." 

Povýšenie nevzdelaného muža

Trump "prináša nové pohľady a začína nová etapa našich vzťahov. Verím, že bude pokračovať naše partnerstvo a spojenectvo," uviedol k výsledkom amerických prezidentských volieb český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.

Komentár denníka The New York Times, ktorý otvorene stál za Hillary Clinton, sa utápa v zúfalstve. "Povýšenie nezodpovedného a nevzdelaného muža, ktorému radia zlí ľudia, na vodcu národa je veľmi zlá správa. Je zvlášť zlá vzhľadom ku krehkému stavu sveta," konštatoval denník.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy