Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vedci zistili, prečo sú pod Strečnom zápchy
Zdielať na

Vedci zistili, prečo sú pod Strečnom zápchy

ŽILINA / Cesta okolo Strečna je vždy plná áut. Hustá premávka tam však nevyzniká iba počas sviatkov, či víkendov, ale aj počas bežných dní. Pracovníci Výskumného ústavu dopravného v Žiline zistili príčiny tohto javu.

Zápchy v okolí väčších miest sú prirodzené, síce nadávame, ale už sme si akosi zvykli. Najmä s rannými a popoludňajšími špičkami treba počítať. Cesta pod Strečnom je však pomerne ďaleko od Žiliny aj od Martina a napriek tomu sú tam zápchy časté, bez ohľadu na dennú hodinu. Experti z odboru dopravy Výskumného ústavu dopravného v Žiline zistili, prečo je to tak.

Okolo Strečna cesta nebezpečná

Stačí malá nehoda a cesta medzi Žilinou a Martinom úplne zmrzne. Kým sa po jej odstránení kolóny rozpustia, prejde aj niekoľko hodín. Bolo však záhadou, prečo tu vznikajú zápchy, aj keď sa žiadna nehoda nestala. Môžu za to najmä ťažké nákladné autá. Potvrdzuje to Ľubomír Palčák, generálny riaditeľ VÚD Žilina: "Stačí, ak tam to vozidlo pri radení zastaví na 4 až 5 sekúnd, vzniká tak už reťazová reakcia a tie vozidlá postupne zastavujú."

Môže za to trojpruh

Odborníci nie sú nadšení z trojpruhu na tejto ceste, klasický dvojpruh. Problémy totiž spôsobuje zbiehanie trojpruhu do dvojpruhu, ťažkým nákladným vozidlám trvá zaradenia sa do pruhu dlhšie, čo premávku opäť spomalí. Vzhľadom k nárastu nákladnej dopravy sú dôsledky ešte citeľnejšie. "V okolí Žiliny je teraz čulý stavebný ruch, dokončujú sa tu diaľnice," vysvetľuje Ľubomír Palčák. Výstavba diaľnice v tomto momente dopravu komplikuje, no o pár rokov to bude presne naopak, Strečno si vydýchne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy