Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nezvestného turistu našli po niekoľkých týždňoch zamrznutého
Zdielať na
Krimi

Nezvestného turistu našli po niekoľkých týždňoch zamrznutého

VYSOKÉ TATRY / Pátranie po 28-ročnom nezvestnom turistovi, ktorý sa stratil počas bežeckého tréningu vo Vysokých Tatrách, sa po niekoľkých týždňoch skončilo.

Horskí záchranári spoločne s políciou pátrali po nezvestnom turistovi od začiatku októbra. Jeho zmiznutie nahlásila rodina. Poľský turista išiel do Tatier na bežecký tréning. Odvtedy sa nikomu neozval. Záchranári preto začali rozsiahle pátranie. Oblečený bol v krátkych nohaviciach a bežeckej bunde. V horách sa však náhle zmenilo počasie.

"Podmienky sa veľmi zhoršili, začalo snežiť. Pátranie bolo veľmi ťažké. Miestami napadol jeden a pol metra snehu. Skúšali sme pátrať aj zo vzduchu," povedal záchranár Stanislaw Bobor. 

Po nezvestnom mladíkovi pátrali aj slovenskí záchranári. "Záchranári prepátrali hrebeňovú časť štátnej hranice, plus lokality, ktoré nám oznámili poľskí kolegovia. Po zhoršení počasia bola pátracia akcia prerušená," povedal riaditeľ horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Zvrat v pátraní po mužovi prišiel po niekoľkých týždňoch, keď sa počasie zlepšilo. "Sneh sa roztopil a muža sa podarilo nájsť počas leteckej akcie. Bol mimo turistického chodníka, zrejme sa pošmykol a zamrzol," povedal poľský záchranár Andrzej Maciata.

Telo nebohého muža previezli záchranári do Zakopaného. "Po prevezení do márnice telo na druhý deň identifikovala rodina a potvrdila jeho totožnosť. Cudzie zavinenie sme vylúčili," povedal hovorca polície Dariusz Lach.

Vo Vysokých Tatrách panujú zimné podmienky, preto je potrebné brať si adekvátnu výstroj. Od 1. Novembra platí sezónna uzávera turistických chodníkov na Slovenskej strane hôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy