Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kedy je správny čas na prezutie zimných pneumatík
Zdielať na

Kedy je správny čas na prezutie zimných pneumatík

BRATISLAVA / Po víkende si obyvatelia mnohých častí Slovenska mohli myslieť, že namiesto jesene prišla jar. Teplota sa miestami vyšplhala na 20 stupňov Celzia. Vodiči by si ale mali dávať pozor a pripraviť sa na sezónu.

Kúpa kvalitných zimných pneumatík je v tomto období dôležitá a netreba ju podceniť. Rozdiel medzi letnou a zimnou pneumatikou je väčší, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Zimná pneumatika je mäkšia a má vyšší dezén. Je konštruovaná tak, aby mala lepšiu priľnavosť a odvod vody či snehu. Letná je naopak tvrdšia s nižším dezénom.

Každá krajina má svoju legislatívu

Zimná pneumatika  má v chladnejšom období podstatne lepšiu priľnavosť a kontakt s vozovkou. Letná naopak pri piatich až siedmych stupňoch stvrdne tak, že sa auto v istých situáciách stane neovládateľným.

Niektorí vodiči si ale s prezúvaním dávajú načas. Kolujú fámy, že vodič má mať prezuté auto od polovice novembra. 

​Každá republika v únii má svoju legislatívu. Národná legislatíva je nadradená európskej. Na Slovensku musíte mať zimné pneumatiky obuté na osobnom vozidle na súvislej vrstve snehu a ľadu. 

Neodkladať na poslednú chvíľu

Večery sú už na celom území Slovenska chladnejšie. Rizikové sú úseky v horách, lesných úsekoch, ale aj pri vodných tokoch. Pred pár dňami už nasnežilo aj na niektorých miestach.

Počasie je nevyspytateľné, preto by vodiči nemali prezúvanie auta z letných na zimné odkladať na poslednú chvíľu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy