Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Letné pneumatiky sú hazard, odkazuje vodičom odborník
Zdielať na
Krimi

Letné pneumatiky sú hazard, odkazuje vodičom odborník

BRATISLAVA / Niektorí vodiči sa na cesty vydali už na letných pneumatikách. Počasie tomu zatiaľ nenasvedčuje. Zabudnúť v týchto dňoch na letné pneumatiky odporúčajú aj odborníci.

Aprílové nevyspytateľné počasie nezostáva svojej povesti nič dlžné ani tento rok. Jeho výkyvy okrem meteosenzitívnych ľudí najviac trápi vodičov. "Ja mám ešte zimné gumy a pre istotu mám v aute aj lopatu na sneh," hovorí vodič z Bratislavy.

Bláznivé počasie

Nie všetci vodiči sú však takí zodpovední. Nedávne teplé počasie pritom mnohých inšpirovalo k výmene zimných pneumatík za letné. Podľa odborníkov sa však zatiaľ netreba unáhliť.

"Tá letná pneumatika je podstatne tvrdšia ako počas letnej sezóny, takže ja by som zatiaľ určite neprezúval," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Počasie sa mení z hodiny na hodinu. Slnko, strieda dážď, sneh a krúpy a do toho poriadne fúka vietor. Podobne to má vyzerať aj v najbližších dňoch.

Nový sneh

"Všetci tí šoféri, ktorí sa na letných gumách vydali na sever Slovenska, tak poriadne oľutovali, že si gumy prezuli. Na severe Slovenska ešte v najbližších dňoch bude snežiť. Síce menej výdatne, ale aj na Veľkonočný pondelok môžu spadnúť 3 až 4 centimetre nového snehu," tvrdí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Ak ste už pneumatiky prezuli a tieto studené sviatky jari ste sa rozhodli stráviť na horách, o to viac dbajte na bezpečnosť, aby ste predišli kolíziám a nepríjemnostiam.

"Jazdite opatrne, zväčšite rozostupy a aspoň  z titulu vlastnej bezpečnosti by som si tam hodil snehové reťaze," dodáva Palesch.

Téme sa venuje redaktor Pavol Janič:

Predpoveď počasia

Biela sobota a Veľkonočná nedeľa prebehnú pod oblačnou až zamračenou oblohou, na mnohých miestach bude pršať, od asi 600 metrov snežiť. Na návetriach budú zrážky aj trvalejšie a výdatnejšie. Denná teplota od 0 do 10 °C. 

Veľkonočný pondelok

Ani Veľkonočný pondelok nepokazí tieto oblačno-snehové sviatky, ale predsa len nájdeme nejaké pozitívne rozdiely. V pondelok bude oblakov od západu v priebehu dňa ubúdať, dážď sa bude vyskytovať počas dňa najmä vo východnej polovici krajiny, od asi 500 metrov sa opäť pripravme na sneh. Vietor bude pokračovať vo svojom silnom prúdení cez naše územie, na horách bude stále búrlivý vietor. 
"Veľká noc tento rok na seba zobrala úlohu Vianoc, ani na Vianoce sme totiž nemali toľko snehu a tak nízke nočné teploty v niektorých častiach Slovenska, ako čakáme v nasledujúcich dňoch," uviedla meteorologička Najlepšieho Počasia.
Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy