Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ján Budaj chce do parlamentu opäť predložiť zrušenie Mečiarových amnestií
Zdielať na

Ján Budaj chce do parlamentu opäť predložiť zrušenie Mečiarových amnestií

BRATISLAVA – Poslanec národnej rady Ján Budaj (OĽaNO) sa opätovne pokúsi presadiť zrušenie amnestií udelených Vladimírom Mečiarom. Na novembrovú schôdzu chce predložiť návrh na zrušenie Mečiarových amnestií. Spolupredkladateľstvo návrhu ponúka tým poslancom vládnej koalície, ktorí mali odvahu podporiť jeho návrh už na jar.

Budaj pripomenul, že z vládnej koalície za jeho návrh hlasovali napríklad Béla Bugár, František Šebej, Anton Hrnko, Elemér Jakab, Katarína Cséfelvayová či Martin Fedor. Väčšina poslancov koalície sa vtedy zdržala hlasovania.

"Keď stojíme nad hrobom Michala Kováča treba povedať, že nikto iný nemá možnosť uzavrieť tento príbeh, len poslanci NR SR. Pozostalí nie sú v tejto veci len jeho rodinní príslušníci, ale všetci občania Slovenskej republiky,“ uviedol. Budaj si je istý, že raz k "zrušeniu Mečiarových amnestií príde".

Budaj tiež pripomína, že amnestie boli udelené v súvislosti so skutkami, pri ktorých existuje podozrenie, že sa na trestnej činnosti pri nich podieľali aj štátne orgány.

"Takýmito amnestiami boli potlačené princípy právneho štátu a došlo k zásahu do prirodzenej spravodlivosti a slušnosti v práve,“ zdôrazňuje poslanec.

Podľa neho závažným zásahom do právneho štátu bolo tiež amnestovanie rozhodnutia vysokého vládneho činiteľa (ministra vnútra Gustáva Krajčiho) zmariť riadne pripravené a prezidentom vyhlásené referendum z 23. a 24. mája 1997.

Michal Kováč ml. a Róbert Remiáš

Nevyšetrenie všetkých činov, ktorých sa týkajú takzvané Mečiarove amnestie, bolo podľa Budaja poškodením základov demokratického štátu a dodnes relativizuje právnu istotu občanov v Slovenskej republike.

"Neprijatím obsahovo takmer zhodných návrhov ústavných zákonov o zrušení tzv. Mečiarových amnestií, ktoré boli NR SR predložené v rokoch 2011 a 2014, sa dodnes neumožnilo orgánom činným v trestnom konaní stíhať páchateľov predmetných skutkov, a nezávislému súdu rozhodnúť o prípadnej vine páchateľov,“ konštatoval Budaj s tým, že amnestie účinne bránia pokračovaniu vyšetrovania únosu Michala Kováča ml. a tiež vraždy Róberta Remiáša.

Predkladateľ zákona verí, že v NR SR niet ani jediného poslanca, ktorý by si neprial vyšetrenie únosu Michala Kováča ml. a vraždy Róberta Remiáša.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy